3906

Прокуратурата иска утре постоянен арест за обвиняемите от агенция "Митници"

Софийската градска прокуратура ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите служители от агенция "Митници".

След акция на ДАНС директорът на агенцията Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов бяха задържани за 72 часа, като те са част от обще седем арестувани.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на част от задържаните, които са за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Самата директорка на Митниците Петя Банкова е сред обвинените, като при доказване на вината й може да получи присъда от три до десет години затвор.

От прокуратурата съобщиха, че на 3 април е започнато досъдебно производство от Комисия за противодействие на корупцията (КПК) за съществуване на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност, както и с оглед данни за длъжностни престъпления.

Софийската градска прокуратура (СГП) е уведомена за образуваното досъдебно производство и незабавно е поела ръководството и надзора върху разследването.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?