71

Производители: Задава се голям недостиг на основен продукт у нас!

Необходим ни е постоянен приток на слънчоглед, защото мощностите, с които разполагаме, са два пъти по-големи, отколкото произвежданата суровина, заяви председателят на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти

 

Ще станем ли свидетели на нова драма с олиото?

Производители на олио са в готовност за протест. Причината е недостигът на слънчоглед у нас заради спрения украински внос.

"Необходим ни е постоянен приток на слънчоглед, защото мощностите, с които разполагаме, са два пъти по-големи, отколкото произвежданата суровина. Протестираме против политиката на ограничаване на свободната търговия и тази, насочена срещу интересите на земеделците от страна на ресорното министерство".

Това заяви в ефира на NOVA председателят на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев.

По думите му заради официалната забрана за внос на слънчоглед от Украйна до 15 септември – на практика няма приток на суровината. 

"В момента сме в лицензионен режим на внос на слънчоглед от Украйна. Киев обаче не издава лицензи, защото има интерес той да остане в страната. Имат голяма преработвателна промишленост, която надвишава производството им. Така че достъпът до украински слънчоглед в момента е невъзможен", категоричен е Янев, който подчерта, че Украйна е най-големият износител на слънчогледово олио.

Според него българската продукция ще бъде изкупена, когато производителите ни решат, че цената, на която може да реализират слънчогледа, е приемлива за тях. Внос от Румъния и Молдова се осъществява, но не в големи количества.

Целта на нашата промишленост е да натоварим по-добре мощностите си, за да постигнем конкурентни цени на олиото. Защото през миналата година 90% от продукцията ни беше предназначена за износ. За вътрешния пазар нямам притеснения. Всичко зависи от международните цени. По-скоро ще пострада секторът, което ще се отрази на държавaта", категоричен беше Янев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Николов

Николов

09.02.2024 | 18:24

И да има и да няма 1 литър го харчим за 6 месеца, какво толкова страшно. По-добре да няма, отколкото Отровен.

Отговори
1 0
КокорчУ

КокорчУ

03.02.2024 | 20:03

Има нещо шизофренно в изказването на г-н Янев. В България има слънчоглед ама не ни го дават за без пари....В Украйна има слънчоглед ама не щат да ни го дават за без пари....Ама ние го искаме ама много го искаме....

Отговори
14 1
tyutyu

tyutyu

03.02.2024 | 19:53

Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Отговори
0 8
Дии

Дии

03.02.2024 | 19:15

Складовете са пълни с български слънчоглед, ама не продават. Искат да го продадат скъпо. Вероятно имат своите основания, обаче ако продадат слънчоглед на цената на която им се иска, олиото за потребителите ще стане скъпо. Та въпроса е какво искаме, евтино олио от слънчоглед който е внесен от някъде или скъпо олио от български слънчоглед. По въпроса дали украинския е ГМО, ще ви кажа че и българският е такъв - специално селектиран да е устойчив на определени хербициди, когато са приложени в определена фаза от развитието на слънчогледа.

Отговори
30 1
Дефектът на българското олио е

Дефектът на българското олио е

07.02.2024 | 21:52

НЕ само в хибридно селектирания слънчоглед. Още по-страшният дефект е в слагането и на рапично олио. Малко хора знаят, че без една специална обработка, рапичното олио е вредно. А при редовна консумация се счита и за канцероген. В същото време "онази специална обработка" на рапичното олио го оскъпява! Тогава ДАЛИ изобщо добавеното рапично олио е преминало през онази специална пречистваща го обработка??? И съвсем отделно притеснение е, че едва ли винаги се упоменава изрично на шише слънчогледово олио, че в него е добавено и рапично олио!!!

Отговори
1 0
Kurvata

Kurvata

03.02.2024 | 17:06

Янка требе да бъде разчекната и хвърлена на нацистите от Осрайна

Отговори
11 7
Уеуе

Уеуе

03.02.2024 | 16:33

Така ебаха мамата на българския домат и ред други градинарски продукти

Отговори
28 2
комунист

комунист

03.02.2024 | 16:02

Нарочно създават паника за да вдигнат цените.По сведение на самите производители само 10% от производството им е за вътрешния пазар.

Отговори
32 1
В имя Путина

В имя Путина

03.02.2024 | 15:55

Никога няма да си позволя да пия украинско, фашистко, бандеровско, колониално, джендърско олио!

Отговори
15 16
Имаш нужда от доктор!

Имаш нужда от доктор!

07.02.2024 | 21:56

И не е зле да поживееш в твоята матушка, че да изтрезнееш. Пловдив е пълен с руснаци, избягали от уродливия ти идол. Ти се седнал да ревеш и сополи да пускаш за него! Бегай при него и към тук не поглеждай!!!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?