71

Проф. Витанов разкри кога ще отстъпи вирусът, благодари на Пловдив за героичната съпротива

Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна, затова се ваксинирайте и спазвайте мерките, призова професорът

 

Математикът проф. Николай Витанов публикува ежедневната си прогноза за развитието на петата вълна на пандемията у нас и в частност новия вариант на коронавируса – Омикрон.

Витанов е категоричен: „Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми:

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 починали“.

Витанов коментира и данните за смъртността. „При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта - над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете - този 1% е от доста повече случаи“.

Математикът публикува и прогнозните карти на разпространението на вируса: „Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни“.

Вирусът се разпространява дифузно във всички области, отчита Витанов и прогнозира, че това ще продължи до края на месеца. „Пожарът гори с различна интензивност на различните места. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така“.

Относно противоепидемичните мерки Витанов заяви: „Пак да кажа, как преценям аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето го карат леко. Основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците“.

Професорът излезе с апел: „Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. Пазете се, бъдете здрави, не се заразявайте, не стигайте до болница. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
Много бе

Много бе

20.01.2022 | 08:31

Тука много антиваксъри, все едно си в ковид отделение.

Отговори
1 0
не сме идиоти - правим се на идиоти, за да ни разберат идиотите

не сме идиоти - правим се на идиоти, за да ни разберат идиотите

19.01.2022 | 23:16

благодарение на нас, които се борим с чалгарската антиваксарска команда в Марица, Пловдив удържа геройски фронта - браво на разумните хора, дето не се боят от ваксата. Послепис - Мангъра говори за естествен имунитет, ама не знам по този начин защо не е изчезнало малкото грипче, наречено СПИН, а освен това днес някаква чалгарка от Чехия умряла, щото се заразила умишлено с Ковид, пробвайки теорията на Мангъра

Отговори
2 1
Хитлерист Хигиенист

Хитлерист Хигиенист

19.01.2022 | 19:53

Мъ ко му е лошо на един хитлерист хигиенист Нъл трябва някой да ви чисти лай .ната чифутски осрали Държавата ви ве

Отговори
0 0
да, да!

да, да!

19.01.2022 | 18:44

Тоя павиан освен да разкрие маймунския си задник, друго нищо не може да разкрие!

Отговори
5 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

19.01.2022 | 18:05

НА КОГО Е НУЖНО ЧЕ ЧАК ДА ТЪРЧАТ ДА СПАСЯВАТ В МАЛКА БЪЛГАРИЯ НАД 2 МИЛИОНА И ДВЕСТА ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ И ОЩЕ ТОЛКОВА В ПРЕДПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ????--ХАЙДЕ ДА РАЗСЪЖДАВАМЕ ЛОГИЧНО ВСИЧКИ ТУКА ЗАЕДНО???-АКО ГИ СПАСЯТ ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 2 МИЛИАРДА И ПОЛОВИНА ДА ПЛАЩАТ ПЕНСИИ-А ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА И БЮДЖЕТ И Е ЗАПОЧНАЛО ДА ХАРЧИ ОТ ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ--И НИКОЙ ПАРИ НА ЗАЕМ И Т МИЛИАРДИ НЯМА ДА ДАДЕ ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА СЕ ВЪРНАТ--ЗАТОВА ИЗМИСЛИХА КОВИД ПЛЮС ВАКСИНИ ТА ДОКАТО ИЗХАРЧАТ РЕЗЕРВА ДА СА УМОРИЛИ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ПЕНСИОНЕРИ--ТЕЗИ ХОРА СА МИЛИ САМО НА БЛИЗКИТЕ СИ--В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ СВЯТ ВАШЕТО ЗДРАВЕ Е ТЪРГОВИЯИ БИЗНЕС--НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ??? И НИКОЙ НЯМА ИНТЕРЕС ДА ВИ СПАСЯВА И ТО ХОРА КОИТО ЗА НИЩО НЕ ИМ ТРЯБВАТ--ТЕ СА ВЗЕЛИ ОТ ТЯХ КАКВОТО ИМ Е БИЛО НУЖНО РАБОТИЛИ СА ИМ ЦЯЛ ЖИВОТ--А ОСИГОРОВКИТЕ СА ИМ ПОХАРЧЕНИ ЗА КУ-РВЕТИНИ -ПРЕПЪЛНЕНИ БАНКОВИ СМЕТКИ ПАЛАТИ ПО ДВА НА ЕКЗОТИЧНИ МЕСТА И СЕГА ЗА ТЯХ ИМА КОВИД ПЛЮС ВАКСИНИ ЗА БЛАГОДАРНОСТ

Отговори
7 3
до истината - не помня КОВИД да е измислен в България

до истината - не помня КОВИД да е измислен в България

19.01.2022 | 23:08

Иначе си прав - антиваксарстват за да избият повече пенсионери

Отговори
0 1
Gosho

Gosho

19.01.2022 | 17:58

Toia izrod niama li nai nakraia niakoi da mu go .........

Отговори
9 1
Коментар

Коментар

19.01.2022 | 17:25

То напоследък само идиоти се изявяват по форумите, че и един хитлерист си имаме, дето му се привиждат евреи навсякъде. А трябва да се гордеем. Пловдивчани сме и хранро се съпротивляваме на Вируса. Той ни дебне зад ъглите, напада ни, но ние не му се даваме. Забелязвам, че даже повечето съграждани вече не си носят маските под носа и дори на брадичката като някакви бойкоборисовци, а както се полага на истински пловдивчани.

Отговори
6 5
не сме идиоти - правим се на идиоти, за да ни разберат идиотите

не сме идиоти - правим се на идиоти, за да ни разберат идиотите

19.01.2022 | 23:15

благодарение на нас, които се борим с чалгарската антиваксарска команда в Марица, Пловдив удържа геройски вронта - браво на разумните хора, дето не се боят от ваксата. Послепис - Мангъра говори за естествен имунитет, ама не знам по този начин защо не е изчезнало малкото грипче, наречено СПИН, а освен това днес някаква чалгарка от Чехия умряла, щото се заразила умишлено с Ковид, пробвайки теорията на Мангъра

Отговори
1 0
Чакам въ

Чакам въ

19.01.2022 | 17:18

Много обичам да го слагам в устата на учени чифути и ваксинирани с 10 бустера задължително

Отговори
7 3
ТО БИВА НЕОБРАЗОВАНИ ЧАЛГАРИ, АМА ТОЛКОЗ НЕ БИВА

ТО БИВА НЕОБРАЗОВАНИ ЧАЛГАРИ, АМА ТОЛКОЗ НЕ БИВА

19.01.2022 | 17:06

ВИЕ ПРОСТИ ЧАЛГАРИ - НЕОБРАЗОВАНИ ХОРА ОТ СТОЛИПИНОВО ЛИ СТЕ?

Отговори
7 7
Благодарствено

Благодарствено

19.01.2022 | 17:04

Да му го сложа благодарствено между мустака и брадата на чифута

Отговори
9 5
КАКВО ЩЕ СЛОЖИШ ВЕ - ТИ НЕ ЗНАЕШ КАКЪВ ПОЛ ИМАШ

КАКВО ЩЕ СЛОЖИШ ВЕ - ТИ НЕ ЗНАЕШ КАКЪВ ПОЛ ИМАШ

19.01.2022 | 17:07

ДЖЕНДЪРСТВОТО ЗА ПОЛ ЛИ СЕ БРОИ

Отговори
6 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?