49

Проф. Рачев сравни снега у нас с манна небесна, каза кога ще натрупа

Това, че няма сняг по планините у нас не е толкова рядко срещано метеорологично явление. И друг път се е случвало. Но въпросът е, че в средата на януари няма сняг във всички планини в България, а този сняг, който преди няколко дни наваля, беше като "манна небесна". Това каза климатологът проф. Георги Рачев, попитан на какво се дължи липсата на снежна покривка тази зима у нас.

Той отбеляза, че обикновено след 8 декември във високите части на планините в България започва да се задържа снежна покривка и към Нова година тя се увеличава, защото във високите планини вече по това време е студено. Тази година, не само над Балканите, а и в цяла Европа беше много топло, като валя дъжд и на 2000 метра надморска височина. Тогава малкото сняг, който беше навалял през декември на 2022 г., се стопи от дъжда, каза климатологът.

"И до днес в баварските Алпи също е много тежко положението и има отложени стартове за световната купа, което почти не се е случвало в историята на тези планини", коментира проф. Георги Рачев. Той уточни, че в баварските Алпи винаги има сняг на малка надморска височина, докато в България сме по на юг и е естествено снегът да е на по-високо и да е малко по-късно през зимата.

"Но толкова малко сняг не помня отдавна да е имало. Сега ни предстои бурно и динамично време - до края на седмицата, като във високите планини, особено над 1500 метра, ще натрупа сериозна снежна покривка, тя пак ще бъде малко за това време на годината, но ще преодолее това сериозно изоставане на снега", каза климатологът. Проф. Рачев уточни, че това се очаква да стане през тази събота и неделя, а във високите планини - и в четвъртък, и в петък,ще вали сняг, но по-сериозната снежна покривка ще бъде през тези почивни дни. Дори, ако се сбъднат тези прогнози за височина на новата снежна покривка - от 40-50 сантиметра, на определени места в Рила и Пирин може да има и лавинна опасност, предупреди климатологът.

"От петък, събота ни очаква едно нормализиране на времето и тези високи температури ще се понижат с десетина градуса. От понеделник ни очаква седмица на типично януарско време, но отново с малко по-високи температури от обичайните за климатичната норма", обясни проф. Георги Рачев. 

Според него това не е лошо, защото на много места в България времето започна "да подлъгва" плодните дръвчета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?