46

Проф. Рачев: Ще караме ски на Великден! Идат гръмотевици и дъждове

Сезонът на гръмотевичните бури започва, предупреждава климатологът проф. Георги Рачев. Още тази неделя ще попаднем в челото на циклон, идващ от Италия.

„Като чета в мрежата какви страхотии с времето се задават, прегледах наново картите. Времето ще си бъде априлско и топло“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

През България ще премине студен фронт от запад на изток. Максималните температури ще са между 15 и 20 градуса.

„Трябваше да бъде много страшно – няма да бъде. Сигурно ще превали, както е нормално да бъде в средата на април. Започва сезонът на гръмотевичните бури“, обясни той.

„В неделя попадаме в челото на циклон, зародил се над Италия. Той ще донесе малко по-хладен въздух от Западна Европа. Това ще бъде една влажна и валежна седмица“, допълни проф. Рачев.

В неделя над Гърция, Северна Македония и Западна България ще бъде ясно, а по Черноморието се очакват валежи.

„По планините ще се осъществи обещанието да се карат ски на Великден, но ще е за последно. Скиорите да карат само по пистите. Не е добре да се излиза отвън, защото сега са пролетните и меки лавини“, подчерта климатологът.

 В София в събота се очаква хубаво и слънчево време. В неделя срещу понеделник започват валежите, които ще продължат до петък.

Двуседмичната прогноза за Пловдив показва гръмотевични бури в следващите дни. В сряда, четвъртък и петък ще е по-хладно. След 22 април се очаква нормализиране.

В Стара Загора от събота започват валежи, които ще продължат до сряда. Максималните температури ще са 16 градуса.

„Във Варна е преодолян периодът на засушава е преодолян. Язовирът „Ясна поляна“ се понапълни. Валежите по Черноморието ще продължат. Те няма да са от сутрин до вечер, а с пролетен характер – бързо редуващо се време. Температурата на морската вода е до 11 градуса“, обясни проф. Георги Рачев.

„Във Велико Търново времето ще бъде облачно. Април върви леко хладен с между 1 и 3 градуса под нормата“, уточни той.

Не всеки облак може да даде голям валеж или градушка. Ако има градушки, те ще са в Родопите и планинските места. Не се очакват в ниските места, но ще бъде слаба, каза още той.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Надя Драганчева,Тутракан

Надя Драганчева,Тутракан

14.04.2023 | 11:52

Надя Николова Драганчева се казвам(слона) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5,до старият пазар,неизмазаната къща.Аз съм на 71 години и съм много красива,умна и богата,с много бизнеси.Аз си търся млад мъж-любовник за приятни изживявания и нощни екшъни.Аз плащам щедро в евро!!! Аз се подсилвам с инжекции,за да мога да правя хубав кекс.Аз имам и жълта книжка,защото схм луда.Аз бях принудително настанявана много години в лудници за лечения.Но,аз съм неизлечимо много психично болна. Падам си по турци.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?