3906

Проф. Рачев разкри: Колко още ще ни удрят бури и порои, кога идва лятото и дъждовен ли ще е юни

Колко още ще ни удрят бури и порои, кога идва лятото и дъждовен ли ще е юни. Това коментира  климатологът проф. Георги Рачев


 „Сериозна гръмотевична дейност и валежи има в Централна Сърбия и Северна Македония. Цялата тази валежна зона се насочва към България и по всяка вероятност в късните часове на нощта ще премине през нас. И ще продължи да вали до обедните часове в четвъртък“, прогнозира той.

Това са типични за летния сезон валежи, характеризиращи се със своята сила, но са регионални такива и никой не може да каже къде точно ще паднат.

Жълтият код не е нещо страшно, това е предупреждение да се следят прогнозите. Този тип валежи са резки, например в Плевен – който познава релефа на града, знае, че всичката вода се стича от склоновете към центъра на града, затова се получават подобни наводнения. Дори когато има градушка или пък дребен снеговалеж – това води до чупене на клони и листа, които затлачват шахтите, коментира проф. Рачев пред „Труд News".

Ако има по-голям интензитет на валежа по-голям от литър на минута, при всички положения ще има локални разливи. Например Санданска Бистрица е доста пълноводна, както и Благоевградска Бистрица. Но всичко зависи от интензитета на валежа и колко дълго ще продължи този процес. Но нещо катастрофално аз лично не очаквам“, успокои климатологът. 

Лятото идва скоро – макар и началото на юни да се очаква да бъде дъждовен, температурите ще се нормализират и няма да стигат такива ниски нива като миналите дни, посочи Георги Рачев.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?