4020

Проф. Рачев: Жега, тропични нощи, ще се въртим като русенско варено в собствен сос

Жега и температури до 38 градуса ни очакват до края на седмицата, като пикът на топлото време ще бъде в четвъртък и петък, разкри климатологът професор Георги Рачев.

Сутрешните температури ще доближават 19 градуса, а максималните ще бъдат до 38 градуса. В Пловдив ще бъде още по-топло, а минималните температури няма да паднат под 20 градуса.

Това са влажните тропични нощи, когато просто се въртиш и целият си като русенско варено в собствен сос“, каза проф. Георги Рачев.

"Захлаждане" може да има в неделя, когато термометрите ще стигнат до 35 градуса.

До края на месеца отново ще бъде горещо с много слънчеви часове. 

Сутрин ще бъде свежо, следобед – горещо и задушно. Глътка свежест сутрин, през останалото време – жега. Сухо време ни очаква до края на месеца със страшно много слънце“, каза професор Рачев пред bTV

По южното Черноморие времето също ще бъде топло. Температурата на морската вода е между 22 и 24 градуса. 

„На морето е сякаш е август, в момента е много хубаво, чистотата на водата е перфектна за началото на туристическия сезон“, каза проф. Рачев.

В Северна България може да има леки валежи, но също остава много топло с високи минимални и максимални температури. Вчера бяха последните валежи с гръмотевици, не се очакват нови скоро, посочи проф. Рачев.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?