71

Проф. Рачев: Идат температурни рекорди, ще има събличане и обличане

В момента няма по-топло място от Балканския полуостров, заяви климатологът

 

"Ще продължи да бъде топло. В Скопие е -2 градуса, а в Солун- 3 градуса. Днес може би ще имаме рекорди, а по морето има вероятност да се достигнат и национални рекорди. Там ще се усети най-силно южният вятър. 

Огромният антициклон "Франк" се върти по часовниковата стрелка, а Олга - обратно на часовниковата стрелка. Няма по-топло място в момента от Балканския полуостров".

Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

"В централна и северна България ще бъде 16 градуса над нормата. Днес ще бъде дръжката на черешката на сладоледа, петък и събота ще бъдат високи температурите. Въздухът ни е убийствено чист, в петък и събота отново ни очакват високи температури, ще има и рекорди", посочи той.

По думите му абсолютният рекорд в миналото е бил в Севлиево – 26,7 градуса.

"В София в началото на февруари ще бъде 17 градуса, вятърът ще стихне, бързо ще се затопля, ще има събличане и обличане, няма начин.

В Пловдив ще има сравнително доста слънце с изключение на четвъртък, когато ще бъде хладно", отбеляза той.

"В Хасково вчера имаше температурен рекорд. София отвя предишния рекорд от 16 градуса, като вчера бяха отбелязани 18 градуса. Във Варна температурата на морската вода ще бъде около 7 градуса, толкова ще бъдат и градусите в морската ни столица.

В Плевен от тази неделя започва захлаждане, а към следващата неделя се очакват и валежи, но като цяло ще бъде топло", уточни Рачев.

В Чили 112 са загиналите до този момент. Много е тежко положението, а на запад от Сантяго има много изгорели къщи и автомобили. За съжаление над 80 пожара не са овладени. Това е пълно унищожение, но е част от ежедневието ни", завърши климатологът. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?