2374

Проф. Кунчев: Веднага да се въведе локдаун

Локдаунът трябва да бъде въведен веднага. За излизане от кризата трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове. Това каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.


"Данните, които излизат в понеделник, и се отнасят за през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени, които са демонстрирали симптоми. Тези 4000 са видимата част на айсберга. Невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5. Считайте, че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни. Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика", посочи още проф. Кунчев.

"Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо. Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни", каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи.

"Погледнете - интензивните легла вече са пълни - 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба... Остават 100-тина легла, а над 6000 легла за Covid-19 са заети, а това е на ръба... Вижте в Румъния какво става - и у нас е така, болниците са претъпкани - но телевизиите у нас си го спестяват. Хората над 60 години, които са най-уязвимите, страдат най-много, защо не се показва това от медиите?", попита проф. Кунчев.
 
  
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
том

том

25.10.2021 | 13:19

Абе, много математици напоследък се напъват да се правят на вирусни разбирачи. И все такива едни, апокалиптични. Явно доста доходно е станало това за тях...

Отговори
8 9
Аз съм прекарал

Аз съм прекарал

25.10.2021 | 12:50

Ковид . Нищо не разбрах . Наложи се да си правя тест , защото заминавах лятото и хоп имам антитела . Даже не съм и кихал. Знаеш ли колко съм джъткал , а? И кво ? Къв е тоя вирус , имаш го ама нямаш симптоми . Имаш го , ама теста не го хваща ? Ай кажи ся , нали си специалист . И не съм само аз така . Кажи ся , след като ваксините са ободрени , значи са минали всички тестове и всичко се знае за тях . Обаче видиш ли още проучвали , събирали данни . Не били сигурни . Ала бала . Всичко е да се набодем яко . И доживотни абонати за боцкане . Изведнъж почнаха бустерни дози за по - сигурно . Ай стига глупости .

Отговори
11 10
Да,ама не

Да,ама не

25.10.2021 | 12:14

Кой слуша разумни доводи?Всички откачени антиваксъри,които доскоро питаха ''ти виждал ли си болен от ковид ще обяснят във фейса теориите си. И пълно с луди,които да им слушат ''празните мисли на едни празни хора''.

Отговори
13 9
да, да ама не!

да, да ама не!

25.10.2021 | 13:16

Малоумник, чуй Мангъров, Антония Първанова, те да ти обяснят, че ваксинирането е нелогично - "ваксинираните" продължават да са заразоносители, могат да се заразят и най-много уж няма да умрат и да го изкарат по-леко, само че какви са страничните ефекти никой не гарантира и могат да умрат от нещо друго!

Отговори
7 9
Чакам

Чакам

25.10.2021 | 13:44

Чакам ся да му чуя на ваксара кръговата логика: 'Ние сме умни, щото ни казаха че сме умни и за тва сме умни, пък вие сте тъпи, щото ние сме умни'...

Отговори
5 7

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?