71

Проф. Георги Рачев: Снегът идва! Мощен ретрограден циклон ни удря до дни

Утре и други ден дори ще бъде малко по-топло, но петък, събота и неделя ни очаква зима. Атанасовден е, но истинският Атанасовден преди смяната на календарите Юлианският и Григорианският  е 31 януари. Така че Атанасовден няма да донесе "довиждане" на зимата, а ще докара 4-5 дни истинска зима. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Този антициклон Дитер ще продължи да обуславя времето, посочи още той. 

Този студен фронт, който минава през България, ще влоши времето чак до Египет. Не се изключва после в Ливан, Йордания да се съобщи за паднал сняг.

В петък ще нахлуе много студен въздух. В събота и неделя също ще бъде студено и ще има снеговалежи. Има опасност циклон да се върне обратно към Черно море и да се получи т.нар. ретрограден циклон и половин Източна България да бъде затрупана от сняг, обясни климатологът. 

Времето в София

До петък максималните температури ще са около 7 градуса, докато с нахлуването на студения фронт в края на седмицата те ще станат минусови.
Три-четири дни ще бъдат ледени с максимална температура около минус един – минус два градуса. Няма да се формира съществена снежна покривка.

Времето във Велико Търново

И там от максимални температури от 7 градуса те ще паднат в края на седмицата и през уикенда, но няма да са минусови.
През двата почивни дни те ще са около 1 градуса. В началото на другата седмица времето ще се стабилизира.

Времето по Черноморието

В Бургас в петък ще бъде все още топло с максимална температура от 8 градуса. След това тя ще падне до около 3-4 градуса. Температурата на водата е около 7-8 градуса.Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Абе

Абе

18.01.2022 | 16:51

Тоз нормална ли е?...

Отговори
2 0
Само питам

Само питам

18.01.2022 | 14:35

Математици ли са.сметнали и това,че вече те са.навсякъде...

Отговори
4 0
Ковидчо:

Ковидчо:

18.01.2022 | 12:19

Според неотдавнашните предварителни прогнози, вкл. и на господина, днес зимата също трябваше да се е "завърнала", макар и за кратко. Като гледам напеклото слънце обаче, по-скоро ми намязва на пролет. Та ще видим, живи и здрави.

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?