71

Проф. Георги Рачев: Идва страшна жега, досега беше само загрявка

От днес започва горещият период в България. Досега беше загрявката. Бяхме в периферията на този гребен на топлина, който обхвана Западна Европа и където се случиха доста рекорди. Това заяви проф. Георги Рачев в интервю за "24 часа".

Във вторник в Лондон температурата за първи път в историята на Великобритания достигна 40 градуса. Това е с градус и половина повече от предишния рекорд, който беше на 25 юли 2019 г. в Кеймбридж - 38,7 градуса. Това е третата, а за някои страни и четвъртата сериозна топлинна вълна, която залива Западна Европа още от края на май. Тези вълни са доста продължителни и заради тях повече от 1000 души загубиха живота си не навреме, казва синоптикът.

От топлина много рядко се умира, но особено възрастните хора са много чувствителни, имат хронични заболявания, които топлината отключва и засилва.

Искам да припомня на любознателните читатели, че заради две много продължителни топли вълни през 2003 г. в Западна Европа преждевременно намериха смъртта си 70 000 души - главно французи, германци, но също така и хора от Белгия, Нидерландия и Люксембург. Тогава в домовете за възрастни хора все още нямаше климатици.

Оттогава такива стряскащи числа на смъртните случаи няма. Сега нещата се повтарят, но вълните са сравнително по-кратки и вече има превенция, за да не може в тези домове за възрастни да става нетърпимо горещо.

Цялото интервю може да прочетете ТУККоментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?