1553

Проблем за "Струма"! Каякари и местни не искат магистрала в дефилето

Митинг-протест се проведе след обяд днес пред община Кресна, с искане магистрала "Струма" да мине изцяло извън дефилето, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Протестът бе организиран от рафтинг-федерацията, каякари и местни хора.

Всички те бяха категорични, че трябва да не позволят напъните на служебното правителство да започне строежът на АМ "Струма" през дефилето до 23 май.

„Организираме този протест, за да покажем че сме против този избран вариант за автомагистрала през дефилето“, каза Борислав Пауновски от Федерацията по рафтинг. Според него едното трасе да минава през селата над дефилето, а второто - през него, е най-лошият вариант от гледна точка на безопасността.

„Има два други варианта, за които сме абсолютно „За“, единият е и двете посоки да се построят горе през селата, там може да се строи без да се пречи на трафика, а вторият - тунел, е най-щадящ“, категоричен бе Пауновски.

Той добави, че след 20 г. преговори единствено последното редовно правителство искало да им помогне, за да се получи най-доброто за хората. „Дефилето трябва да бъде място за спорт и туризъм, да го запазим като трайна дестинация, а не транзит за Гърция“, каза още Пауновски.

Той бе категоричен, че ако служебното правителство започне това незаконно според тях строителство, ще застанат пред багерите, ще блокират и движението през дефилето. Според него служебният кабинет бърза да започне строителството, защото на 23 май изтича разрешението за ОВОС за автомагистралата.

Според приетия отдавна вариант, горе над дефилето, трафикът ще се движи само от Кресна към Симитли, а долу през пролома обратно в посоката Симитли-Кресна.

„Това ще бъде скоростен път, което е недопустимо, не бива да се действа на парче и прибързано, след като толкова много хора са застрашени от този проект“, каза още Пауновски.

Пред общината бяха наредени гумени лодки и каяци, колела.

След митинга протеста се изнесе на тротоара край Е-79, за кратко протестиращите в 16.45 застанаха на пешеходната пътека и спряха трафика с плакат: "Не на магистралата през дефилето"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?