49

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов след открито заседание на комисията за определяне на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво.

Директорът на "Булгаргаз" беше разкритикуван сериозно от председателя на КЕВР заради действията на компанията. Дружеството беше и глобено, защото е забавило заявлението си за нова цена.

Газовата връзка с Гърция е възможно да не заработи и през октомври, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите на Йоцов дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват "съпоставки и проверки", тоест от "СОКАР" могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

"Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира", изтъкна Йоцов. Той се надява от 1 октомври интерконекторът да започне работа.

"Булгаргаз" предложи окончателно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас).

Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас или поскъпване от малко над 54 процента. От компанията обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

КЕВР ще се произнесе окончателно каква ще бъде цената на природния газ за този месец на 12 август, обяви председателят на регулатора Иван Иванов.

По време на откритото заседание председателят на КЕВР отправи доста въпроси към изпълнителния директор на "Булгаргаз", информира "Епицентър".

Един от тях беше защо от компанията не са внесли заявлението си за цената на природния газ за август навреме. Иванов изтъкна, че според нормативната уредба изискването е заявлението да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението.

Това означава, че всеки месец на 10-то или 11-то число общественият доставчик трябва да внесе заявлението си за цените за следващия месец. След това "Булгаргаз" има право да внесе коригирано заявление, което може да се представи до 1-во число на месеца, за което се приема решението. Целта е КЕВР да се произнесе навреме за цената на природния газ за съответния месец.

Иванов  добави, че изискването за подаване на заявлението 20 дни преди датата на приемане на решението не е формален акт, защото бизнесът и метан станциите се оплакват, че нямат яснота относно цените, по които да осъществяват сделки. От друга страна Законът за енергетиката предвижда КЕВР да наложи санкция на "Булгаргаз", ако не подадат навреме заявленията си.

Затова председателят на регулатора предупреди, че ако до 11 август от "Булгаргаз" не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни санкции на обществения доставчик.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов отговори, че общественият доставчик ще внесе заявление за цени до 11 август, но в него ще фигурират само количествата по договора за доставка на азерски газ, защото само те са договорени.

Иванов от своя страна попита дали това означава, че цялото останало количество, което е извън дългосрочния договор с Азербайджан, се договоря в последните 20 дни на месеца. "Точно това означава", отговори Йоцов. Той уточни, че до момента е договорено само част от нужното количеството газ за септември. Йоцов допълни, че е трудно да се договорят равномерни доставки на газ, като основният проблем е в липсата на свободни слотове.

Председателят на КЕВР счита, че от "Булгаргаз" е трябвало да бъдат готови за спиране на доставките на руски газ. Според него доставчикът е трябвало да закупи слотове навреме. Освен това Иван Иванов счита, че веднага след спирането на доставките от "Газпром-експорт" не е извършен публичен търг за април и май.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи, че от дружеството са извършили плащане до "Газпром-експорт" по условията на действащия в момента договор и не са очаквали руската компания да спре доставката на газ за България. По повод търга, за април и май е обявен на гръцки хъб, защото алтернативната за доставки на газ тогава са били само Гърция или Румъния.

За септември има договорени количества втечнен природен газ, информира Йоцов. Той е оптимист, че за месеците октомври, ноември и декември също ще се осигурят нужните количества газ.

Въпреки че сега цената на азерския газ е по-висока, тя пак по-ниска от пазарната, информира Йоцов. Ако обаче се искат допълнителни количества, извън договорените 1 млрд. куб. метра годишно, цената няма да е тази, която е в момента, каза още той. По принцип има разговори за увеличаване на количествата азерски газ, доставяни на България. Проблемът е, че в момента всички страни преговарят с Азербайджан. Оттам са посочили, че "който даде по-висока цена, той ще получи газ". Затова не може да се разчита на допълнителни количества на по-добри цени.

За сигурност на доставките в региона важната страна е Турция, защото има нужната инфраструктура. Гърция в момента няма тази инфраструктура, уточни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Общественият доставчик има разговори за дългосрочни доставки на втечнен газ с американска компания, която е производител, но те в момента нямат достатъчен капацитет. Едва след 2027 г. могат да осигурят дългосрочен договор за доставки през следващите 15-20 години, обяви още Людмил Йоцов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Бай Иван

Бай Иван

09.08.2022 | 16:17

Няма нужда от вайкане ще стигне ли газа. Трябва сами да си разработим находищата и да сме независими от Русия и другите.

Отговори
2 1
Спокоен

Спокоен

09.08.2022 | 15:15

Продължавайте да мотаете пускането на Интерконектора с Гърция, продажни лизачи на GaZпром!

Отговори
1 3
викайте още

викайте още

09.08.2022 | 13:52

С;ава на Украйна, слава на Ковид, слава на Байдън!

Отговори
2 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 13:21

ЩЕ страдат обикновените ХОРА БИЗНЕСЪТ и много БИЗНЕСИ ще ФАЛИРАТ не искам да съм р лош ПРООК но е ФАКТТОВА Е капитализъма а при ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА няма СОЦИЯЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ

Отговори
1 1
ТЪРНОВЕЦ

ТЪРНОВЕЦ

09.08.2022 | 12:18

във ВЕЛИКО ТЪРНОВО пласира и купува г л а с о в е МАРТИН МАРИО ПЕТКОВ СТЕФАНОВ от КВАРТАЛ КАРТАЛА той е пласьор на гласове към герб има ГРЪБ от К М Е Т Ъ Т н а Г Р А Д В Е ЛИ К О ТЪРНОВО Д А Н И Е Л П А НОВ с ъ щ и я с е п о д в и з а в а с прякор Б А Й К У Р Т И в НЕТ п р о с т р а н с т в о т о

Отговори
5 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 12:13

мафия мутри всяка ПАРТИЯ СИ ИМАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ДИЛЪРИ на купен ВОТ а и ПАРТИИТЕ плащат на р о м с к и т е б а р о н и п о м е с т а

Отговори
4 1
Реалист

Реалист

09.08.2022 | 11:39

Веднага го бесете ония канадски мошеник, барабар с останалите продажници от партията му и да не забравите и ДБ - джендърска България начело с Бойкиев

Отговори
13 5
Газът в Европа поевтиня - под 2000 долара за 1000 куб. м

Газът в Европа поевтиня - под 2000 долара за 1000 куб. м

09.08.2022 | 11:26

Газът в Европа поевтиня - под 2000 долара за 1000 куб. м Общият спад на цените на природния газ от началото на деня е 2,5%

Отговори
6 2
ЧОВЕК

ЧОВЕК

09.08.2022 | 11:28

МОЛЯ не л ъ ж и

Отговори
2 3
Газът в Европа поевтиня - под 2000 долара за 1000 куб. м

Газът в Европа поевтиня - под 2000 долара за 1000 куб. м

09.08.2022 | 11:42

Тя истината винаги боли за газпромаджийските хрантутници...

Отговори
6 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 11:23

а м С АЙТА един ме нарече м а л о у м ник не разбрахте ли след 1989 ГОДИНА до СЕГА по и по збле става и ще става

Отговори
4 5
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 11:19

то ПАЗАРА определя ЦЕНАТА но защо да страдаме обикновените ХОРА а и БИЗНЕСЪТ

Отговори
3 5

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?