„Приятелски кръгове" назначават съдии и прокурори

Който има доказателства, да ги покаже, аз нямам, заяви Георги Шопов

Приятелски кръгове назначавали съдии и прокурори в системата. Според магистратката във Върховен съд Венета Марковска по регионите имало своеобразни групи за натиск, които предопределяли решенията на Висшия съдебен съвет. Марковска обясни, че на някои места атестационните комисии действали като такива приятелски кръгове, които пишат високи оценки на удобни за тях хора и ниски, когато искат да елиминират някого.

Казаното от топмагистратката дойде след серия изявления на председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев, който съобщи, че хора около Висшия съдебен съвет взимат задкулисни решения върху бели покривки. Бившият шеф на Окръжния съд в Пазарджик и настоящ член на ВСС Георги Шопов каза, че не желае да коментира изявленията на колегите си. Ако някой има доказателства за нещо подобно, нека ги представи, категоричен бе Шопов. Той заяви, че на него лично не му е оказван натиск от когото и да било, за да гласува в подкрепа на някой кандидат.

НОВАТА НАРЕДБА

Заради множеството скандални конкурси Висшият съдебен съвет ще приеме нова наредба за атестация на кадрите. Според проекта магистратите ще бъдат оценявани според това дали са наказвани, дали пишат делата си в срок и дали имат много забавени дела.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?