71

При избори днес: ГЕРБ с 6,7% пред ПП, Възраждане бие БСП, а Стефан Янев - ДБ ГРАФИКИ

При провеждане на парламентарни избори днес от ГЕРБ биха повели с 6,7% пред "Продължаваме промяната" на база вота на гласуващите в страната, изчислен в проценти, според изследване на "Галъп интернешънъл". "Възраждане" от своя страна би задминала БСП с 0,8%, а евентуален политически проект на бившия служебен премиер Стефан Янев би получил по-голяма подкрепа в сравнение с ДБ, пише "24 часа".

Ето данните от цялото изследване:

Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ сред всички имащи право на глас запазва паритет, макар че сред твърдо настроените към гласуване електорати картината е различна и ножицата се отваря в полза на ГЕРБ, при ръст на „Възраждане“, както и при добър старт на новата партия на Стефан Янев. Няма структурни размествания в доверието към основните институционални и партийни лидери в страната, макар че има признаци на общ спад. Спадът в правителственото доверие донякъде среща спирачка в известно нежелание за оставка и особено за предсрочни избори. Декларираната подкрепа за действията на Владимир Путин в Украйна остава ниска. Твърда остава обществената нагласа срещу компромиси със Северна Македония.

Наблюденията са от месечното издание на Политическия и икономически индекс – независимото ежемесечно изследване с 31-годишна традиция, което следи десетки индикатори.

Сред общите нагласи на всички имащи право на глас символична е разликата между ГЕРБ (13,9%) и „Продължаваме промяната“ (13,4%). ДПС (7,4%) и „Възраждане“ (5,4%) са следващите в класацията, а БСП е с 4,9%, „на кантар“ с „Има такъв народ“ (4,8%). „На кантар“ сред всички имащи право на глас са и новата партия на Стефан Янев (3,8%) и „Демократична България“ (3,7%). Партията на Янев обаче все още е частично непозната – особено към времето на терена на изследването в първата част на май. ДБ пък е формация, която традиционно се мобилизира в самата изборна ситуация. Резултатите на тези две формации личат по-добре на база твърдо решили да гласуват. След тях идват ВМРО, „Изправи се, България“ и други, както и „Не подкрепям никого“. 35% казват, че не биха гласували.

Графики:
Графики: "Галъп"

 

А каква е картината сред онези, които са направили своя избор да гласуват (където се изчислява бариера от 4% и се вижда кои са формациите с изгледи за влизане в парламента)? ГЕРБ води с 24,9% срещу 18,2% за „Продължаваме промяната“. ДПС и „Възраждане“ са изравнени, съответно с 11,1% и 10,5%. При „Възраждане“ обаче може да се очаква и известен „скрит вот“ в реална изборна ситуация. При ДПС пък следва да се има предвид потенциалният вот от Турция. БСП има 9,7% от „твърдите“ гласоподаватели. Тук ясно проличава високият старт на формацията на Стефан Янев – с 5,6% тя е своеобразен водач в пакета с ДБ (5,5%) и ИТН (5,4%). ВМРО е с 1,5%, а „Изправи се, България“ – с 1,1%. Така, ако изборите бяха днес, формациите, влизащи в парламента, биха били осем. Новият участник е партията на Стефан Янев, чийто потенциал тепърва ще се развива.

 

 

По традиция, агенцията следи всеки месец и личното доверие на основните фигури. Най-харесвана фигура сред лидерите в политическата власт е Румен Радев (46,4% заявено доверие), следван от Стефан Янев (29,6%), Кирил Петков (28,9%) и Асен Василев (25,2%), Бойко Борисов (13,9%), Слави Трифонов (12,5%), Корнелия Нинова (12,3%), Костадин Костадинов (11,1%), Христо Иванов (9,1%), Мустафа Карадайъ (8,5%), Никола Минчев (7,9%), Атанас Атанасов (5,3%). По традиция у нас голямата част от дяловете до сто са недоверие, а също и известни дялове колебание и незапознатост. Радев е и единствената фигура с положителен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. Никола Минчев пък още не е в достатъчна степен познат на българите и данните за него тепърва ще показват каква е реалната оценка. Общата ерозия на доверието в политическия елит, породена и от задълбочаващата се поляризация, като че ли създава предизвикателство за доверието в повечето политически фигури.

 

 

Устойчивостта в правителството. Традиционният стартов кредит на доверие на правителството също традиционно свършва. Идните месеци ще докажат дали става дума за стремителен спад или за обичайната ерозия. Пред перспективата оставка обаче общественото мнение е по-скоро неохотно. Още по-неохотно остава то, когато се постави въпросът за нови избори. Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Оставка искат 35%, но други 41,1% не искат. Останалите се колебаят. Новите избори пък продължават да отблъскват. 24,3% ги искат, но 44,1% не искат. Очевидно, ниското доверие в правителствата у нас застига и този кабинет, но липсата на оформила се алтернатива, както и нежеланието на обществото към външните опасности да се добавят и вътрешни трусове, го запазва от още по-сериозни изпитания. И по показателя „оставка“, и по показателя „предсрочни избори“ обаче, „ножиците“ се свиват с времето в негативна за властта посока.

 
 

По най-важната текуща тема – войната в Украйна: 47,1% казват, че не са съгласни с действията на Владимир Путин в Украйна. На обратното мнение са 28,6%. Останалите се колебаят. Въпреки немалката зона на колебание отчетливото становище на хората с декларирано активно мнение е против. Следва да се има предвид, че част от отговорите може да съдържат елемента на „желателния отговор“.

По темата „Северна Македония“ не се наблюдава промяна. Общественото мнение у нас за пореден месец през настоящата година показва условно съотношение 10 към 1 (61,8% срещу 6,1%), че Скопие трябва да е в ЕС, но само при изпълнение от страна на Скопие на договора между двете ни страни, срещу мнението, че Скопие трябва да получи нашата подкрепа без условия. По традиция, има и осезаем дял (10,7%), които дори биха се съгласили България въобще да не допуска Македония – при никакви условия.

 

На директен въпрос кое е по-важното: бързият европейски път на Македония или първо уреждането на двустранните ни отношения, съотношението е 6,4% срещу 69,7%. И по двата цитирани индикатора позициите в последните месеци са по-твърди, в сравнение с времето преди две години, която за пръв път бяха приложени – когато темата отново беше ескалирала.

 

Изследването е независимо. Вълната на интервюиране бе сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г. – чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Тами

Тами

25.05.2022 | 15:18

ДБ тотално изпадат от парламента, каква добра новина само хахахха

Отговори
0 0
Док

Док

18.05.2022 | 20:41

Мазохисти

Отговори
1 0
ЕМ БИ ЕМ ДИ

ЕМ БИ ЕМ ДИ

18.05.2022 | 18:46

Магистралките са по почтени от анаЛизаторите принципа им е плати клати, хубавото е че никога не познават миналата година три пъти се провалиха тотално, но за пари д.пе дават

Отговори
1 0
ДЕБИЛОФОБ

ДЕБИЛОФОБ

18.05.2022 | 16:19

ЯВНО деИДИОТизацията в АНДРЕШКОВСКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ТРУДЕН ПРОЦЕС.

Отговори
3 0
Велизар

Велизар

18.05.2022 | 15:44

Стефан Янев да те бие - дъъъъно

Отговори
2 3
най-важното сигурно пак е премълчано,

най-важното сигурно пак е премълчано,

18.05.2022 | 15:28

а то е че тия данни ще са верни сигурно при ниска изберателна активност, а останалата по-голяма част няма да гласуват, защото не препознават, някой олицетворяващ идеите им или са се превърнали в апатични добитаци, докарани от мизерията и пак от гадните политичета до тоя хал!

Отговори
4 0
Zначи

Zначи

18.05.2022 | 14:48

българите сме идиоти, които си заслужават дереджето. Ще има още пълни чекмеджета, сръбски тръби за наша сметка, златни магистрали и ненужни колодруми.

Отговори
7 7
Фамилия

Фамилия

18.05.2022 | 14:41

"Рубла" най силната валута!!! За нищо не ставаме българите !!! Идиот до идиоти сме.

Отговори
7 6
лимбо

лимбо

18.05.2022 | 14:27

Явно старите лентяи трябва да са размърдаме , мои да са кай активизираме

Отговори
5 0
Батко

Батко

18.05.2022 | 14:19

Честито, товарищ Путин!

Отговори
7 5
В грешка сте 80% от българите са за Путин

В грешка сте 80% от българите са за Путин

18.05.2022 | 15:22

Грънч, духай бок_лук!

Отговори
6 7
ХАХАХА

ХАХАХА

18.05.2022 | 16:09

и как го изчисли бе, приткоумно мекотело!? Рашистите ако влязат, няма да се плашите, както през 44-а няма да питата кой е с тях, кой е срещу тях - всички ще ни грабят, докато Костя, Янев, Корни и Зеления Чорап се гънат като сополи

Отговори
5 0
до Грънча ХАХАХА

до Грънча ХАХАХА

18.05.2022 | 20:55

как го изчислих ли, ами никой не обича селски идиоти Грънч, любители на Украйна!

Отговори
0 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?