Президентът Радев откри форум на иновациите

„Развитието на икономиката и прогреса на нацията винаги са свързани с иновациите. Това налага и високи отговорности - за дигитализация и автоматизация. Много български компании развиваха и внедряваха нови технологии и то краткосрочно.

Но се запазва тенденцията разходите за НИРД да са недостатъчни в сравнение с развитите държави. Чуждестранните инвеститори са основните финансови двигатели на иновациите в страната. Считам, че е крайно време да се направи задълбочен анализ и оценка и да се внедри нов модел на финансиране на иновационната дейност“, заяви президентът на Р България Румен Радев при откриването на 16-ия Национален иновационен форум.

На дигиталното събитие с тема „Икономическа устойчивост чрез иновации“ СТАМ ООД и Ондо Солюшънс ООД получиха почетните статуетки в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2020“.

На форума 8 иновативни български компании получиха отличия в Конкурса „Иновативно предприятие на годината 2020“. Освен СТАМ ООД и Ондо Солюшънс ООД, Гамифино, Алеги Инженеринг, Еведо България, Централен Кооперативен съюз, Орак Инженеринг и Електросфера бяха наградени в категории, според сектора или областта на въздействие на техните иновации.

От над 60 кандидатури на фирми от различни икономически сектори 16 стигнаха до финал. 23-членно жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност, финансови и банкови институции, бизнес клъстери, браншови организации и медии отпредели победителите. Финалистите и отличените фирми получиха правото да използват марката „Високи постижения в иновациите“/’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

На форума представители на институциите и на браншовите организации, и експерти дискутираха основните предизвикателства пред иновационната среда, анализирани в годишния доклад Иновации.бг. Тази година той разглежда как българските фирми се справят с предизвикателствата и кризите през годината на COVID-19.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?