4232

Президентът Радев: Модернизацията на въоръжените сили отчита новите реалности в сферата на отбраната

Войната в Украйна промени сериозно не само архитектурата на сигурност в глобален мащаб, но и начина на водене на военни действия, както и използваните тактики, способи и средства за реализиране на операциите. Тези нови реалности в сферата на отбраната трябва да бъдат отчетени при процесите на модернизация на въоръжените сили и провеждането на съвместни учения. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес със Стивън Ковингтън – стратегически съветник по международната дейност на Върховния командващ съюзните сили на НАТО. Гостът е на официално посещение в България по покана на началника на отбраната.

Румен Радев и Стивън Ковингтън обсъдиха растящите рискове за сигурността вследствие на войната на Русия в Украйна, трансформацията на способности на НАТО през годините и осъществяването на мисията на Алианса да гарантира суверенитета и сигурността на държавите членки. Държавният глава посочи, че все по-голямо значение за засилване на отбранителния капацитет има реализацията на проекти, свързани с подобряването на логистиката и такива, които допринасят за придобиване на асиметрично и информационно превъзходство и засилване на оперативната съвместимост.

„България вложи значителен финансов ресурс в големите проекти, свързани с модернизацията на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Сухопътните войски, но за да отговарят отбранителните способности на съвременните тенденции, трябва своевременно да се работи за въвеждане на икономически и финансово изгодни проекти с голяма ефективност и асиметричен ефект“, заяви Румен Радев. По думите на президента, важен фактор в изграждането на отбранителни способности е и подготовката на личния състав и мотивацията на военнослужещите.

От своя страна Стивън Ковингтън заяви, че в условията на кризи от изключително значение е единството в усилията за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО, както и подкрепата на Алианса за гарантиране на сигурността на всяка държава членка.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?