46

Президентът Радев: Категорично в България няма ядрено оръжие

Категорично в България няма ядрено оръжие. Такива твърдения са спекулация, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като присъства на откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия.

Радев каза това във връзка с новината, че американски изтребители F-35 от военновъздушните сили на САЩ кацнаха на „Граф Игнатиево” на 30 май за провеждане на въздушни учения в Черноморския регион съвместно с Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия.

Тези изтребители идват тук най-вече, за да могат да водят съвместни тренировъчни действия с българските Военновъздушни сили и да помагат за усилена охрана на въздушното пространство, каза Радев.

Естествено, че има нужда от актуализация на бюджета. Надявам се да има по-бързо развитие, за да не бъдат и тези мерки прекалени закъснели, каза още президентът, отбелязвайки, че според него е най-важното да се види устойчива управленска програма на правителството.

Радев участва днес в откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия под връх Тумба в Беласица.

Героите, които влязоха в неравен бой за обединена, независима и горда България, ни завещаха своя урок, че националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден. Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена, каза Радев, който поднесе венец на монумента и отдаде почит на загиналите.

В словото си президентът отбеляза свещения идеал на хилядите български доброволци от Македония, които преди повече от век се вливат в редиците на дивизията, за да защитят родните земи. „Склоновете на красивата Беласица приютиха в земите си мнозина от тях“, заяви Румен Радев и допълни, че още тогава бойните другари на загиналите са белязали пътя на дивизията с паметници, мемориални чешми и кръстове в памет на героите, включително в района на връх Тумба. „За съжаление, повратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Но окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към предците ни, отърсваме се от дългогодишни заблуди и свенливост, които оставиха на произвола твърде много български войнишки гробове и паметни знаци“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че военният паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия ще преодолее всички предизвикателства на времето, защото ще събира потомците, които изразяват заслужена признателност към героите, борили се за нашето достойнство. „Нека ние днес продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България“, призова държавният глава. Той изрази благодарност за родолюбивото дело на всички граждани и институции, с чието участие и съдействие паметникът е изграден. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
УМЕН

УМЕН

03.06.2022 | 23:24

А Защо си мислите че като е президент има подобна информация преди години и Соломон Паси не знаеше за тайните бази но го арестуваха в селата около Етрополе......

Отговори
1 1
Йзкд

Йзкд

03.06.2022 | 22:05

Имахме СС23 ама Монката Паси рева и ги нарязоха.

Отговори
0 2
Смях

Смях

03.06.2022 | 17:22

Ккаво ядрено оръжие бе?В селата на 5 км.от Пловдив пътища и канализация няма,тоя-ядрено ръжие?! Пътя до Заглажден се срути и вече 4 месеца не могат да го оправят-ядрено оръжие....Има села,където още вода носят с водоноската! Леле,пълна трагедия сме,а тоя-за ядрено оръжие коментира...Пародия...

Отговори
6 2
...

...

03.06.2022 | 23:18

Също като в любимата ти русия, цървул!

Отговори
2 0
СЕЛСКИЯ ГЕНЕРАЛ ОТ ПОПОВИЦА - ст. янев

СЕЛСКИЯ ГЕНЕРАЛ ОТ ПОПОВИЦА - ст. янев

03.06.2022 | 15:09

АМИ ТО В БЪЛГАРИЯ ОСВЕН руски БРАКМИ И АНТИКВАРНИ БОКЛУЦИ, ДРУГО ОРЪЖИЕ НЯМА.

Отговори
8 4
Грънчаот ПОТ ТВ

Грънчаот ПОТ ТВ

03.06.2022 | 15:23

Слава на НАТО - само касет'фони Унитра, стари зилове и рокендрол!

Отговори
1 5

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?