46

Президентът Радев: България подкрепя суверенитета на Украйна

Една година след началото на кървавата война искам да потвърдя принципната и последователна подкрепа на България за суверенитета и европейската перспектива на Украйна. Това заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава награди посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в Президентството.

„За мен е удоволствие да връча висшето държавно отличие „Мадарски конник“ първа степен на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Това отличие е израз на оценката за дейността на посланик Москаленко, за развитие на нашите традиционно добри отношения и приятелски връзки в един изключително труден период. Отличието е и признание за ролята на посланик Москаленко за поддържане на пълноценната комуникацията между нашите страни в тази сложна военно-политическа обстановка“, каза президентът Румен Радев.

Той потвърди принципната и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, териториалната цялост и европейския път на Украйна.

Президентът подчерта, че нашите страни и народи споделят дълбоки исторически и културни взаимовръзки. Той благодари на посланика за усилията му нашите страни да продължат да работят в дух на разбирателство. Държавният глава отбеляза, че за 4-годишния си мандат Москаленко е работил всеотдайно и последователно за задълбочаване на двустранните отношения.

Москаленко посочи, че българо-украинските отношения се водят на първо място от словото. Той припомни, че словото и писмеността в Украйна са "български" и са дадени от Светите братя Кирил и Методий.

„Бих могъл да припомням много различни примери, като например дейността на първия Киевски митрополит, който е българин по рождение, като първият посланик на Царство България в Украинската република и др., които свидетелстват, че нашите два народа са дълбоко обвързани в политически и икономически смисъл. Българската диаспора в Украйна е един много могъщ мост, който обединява и обогатява нашите два народа“, заяви посланикът.

По думите му Радев справедливо е отбелязал, че България поддържа амбициите и желанието на Украйна да стане членка на ЕС и евроатлантическия съюз. Той подчерта, че за Украйна е много важен факта, че българския парламент е приел декларация, с която Гладомора в Украйна е признат за геноцид.

„Много признателни сме на България, че оказва подкрепа и помощ на нас украинците и в политически смисъл, и с предоставяне на подслон, както и военно-техническа помощ, която бива предоставена от страна на България за Украйна“, подчерта посланик Москаленко.

Той изрази надежда, че даването на военната помощ ще бъде продължено, защото постигането на мир зависи от това колко бързо Украйна ще спечели войната.

Москаленко изрази благодарност за високото отличие: “Възприемем този акт като още една подкрепа на украинския народ, които се бори за своята свобода“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Зеленият чорап

Зеленият чорап

27.02.2023 | 19:39

хвана правилната линия! Очаквам скоро да отиде в Киев, за да се опита за измие срама, който нанесе на България! Радев и Орбан - най-тъпи-те европейски лидери и цунегъз-ци на бонзая. Слава на Украйна!!

Отговори
8 5
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

27.02.2023 | 18:02

Тоя шемет не се ли сеща, че България няма суверенитет, та се е загрижил за Бандеростан? Дето повече от половината територия е незаконно заета от укрите и по договора за СНГ и по деднонсираните договори с РФ, където единствено се посочват граници. Ама сатанистите няма да си седнат на задника, докато не им го спукат от бой и еване.

Отговори
5 6
Българин

Българин

27.02.2023 | 17:24

Само олово за тези нацисти какви са тези ордени.

Отговори
6 7
А подкрепа за ....

А подкрепа за ....

27.02.2023 | 16:37

Доходите ни да станат европейски? Кога?

Отговори
6 4
Хвърчилко

Хвърчилко

27.02.2023 | 15:37

Е АБСОЛЮТНО НЕВНЯТЕН. всеки ден е на различно мнение, в зависимост КОЙ и КОЛКО СИЛНО му стиска топките. Никога не сме имали ТОЛКОВА Т ЪП пРезидент!

Отговори
10 3
Срам

Срам

27.02.2023 | 14:03

Срам и голям резил Със Българска награда на гърдите ще бъде разстрелян

Отговори
9 10
СРАМ ЗА ТЕБ

СРАМ ЗА ТЕБ

27.02.2023 | 15:34

РУСКА ПОДЛОГО!

Отговори
8 7
Евроджендъра

Евроджендъра

27.02.2023 | 12:58

А суверинитета на България? Или вече много искаме?

Отговори
12 17
Гого

Гого

27.02.2023 | 12:55

Хаха, Мунчо нещо се е постреснал. Дали вече Крим е руски? Ще се окаже, че е по-голяма въртиопашка и от Бобо Меси

Отговори
10 4
Ха ха

Ха ха

27.02.2023 | 13:11

Гого, а Крим да не би да е руски случайно?

Отговори
12 6
Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

27.02.2023 | 12:34

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
21 17
иван василев от Пазарджик

иван василев от Пазарджик

27.02.2023 | 21:25

Няма нито един договор признаващ, Украина като отделна дьржава от Потсдама 45, и до сега! И преди 45 а и сега официално тя е част от Русия! А техните фашистка политика спрямо 20 милиона чисто руснаци, в Источна и част, си заслужава което става. Ама мие много интересно, някой да е бил Руссия от 14 век насам, а! И как ще си простим глупоста да подьржаме Украина, и сша, Утре кой ще ни подтира, а??? Мен единия прадядо е бил руски офицер, а другия, знаменосец на априлското и турците го вьрнали жив здрав след 10 г. Дядо ми от 6 до 18 завоюва пет пьти територията на Бьлгария, а другия за пет години в 45 се оказа в Будапешта! Ты че мислете какво правите!!!

Отговори
3 1
мама ви да

мама ви да

27.02.2023 | 22:31

мръсни твари........... да живее Русия и да избива до крак всички ф ашисти !

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?