1553

Президентът награди най-добрия програмист, софиянец е

Борис Михов е победителят в  24. сезон на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт, част от Qinshift. На официална церемония с почетното присъствие на Президента на Република България Румен Радев бяха отличени най-изявените таланти, достигнали финала на тазгодишното издание на състезанието.

„Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. С отговорност и удоволствие президентската институция се включва във Ваша подкрепа, за да заявим, че имаме нужда Вашият устрем да продължава“ -   сподели в обръщението си към гостите Президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

Тази година в CodeIT знания премериха таланти от 34 населени места в 5 държави - България, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, 20 от тях се намират в България. Това е доказателство за устойчивите традиции на страната в информатиката. Любопитен факт е, че тази година за пръв път в историята на състезанието знание премериха баща и син от България. А от дълги години редом до учениците си се състезава учител от Сомбор, Сърбия - Душко Обрадович.

 
Финално Класиране CodeIT 2023/2024:
 
1. Борис Михов - София, България
2. Христо Христов - София, България
3. Благойче Павлески - Прилеп, Северна Македония
4. Ясен Пенчев - Габрово, България
5. Андрей Одри - Сомбор, Сърбия
6. Серкан Рашид - Шумен, България
7. Добромир Ангелов - Варна, България
8. Кирил Минков -  Пловдив, България
9. Виктор Лучич - Сомбор, Сърбия
10. Явор Василев - Шумен, България
11. Михаил Михалев - Габрово, България
12. Душко Обрадович - Сомбор, Сърбия
 
Класиране младежи:
 
1. Денислав Манев - Габрово, България
2. Николай Христов - София, България
3. Никола Манолов - Хасково, България
4. Божан Иванов - Търговище, България
5. Николай Вълчанов - Шумен, България

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?