46

Президентът: На Балканите е необходима политическа воля и единна визия за сигурността в региона

На Балканите е необходима политическа воля и единна ясна визия за  сигурността в региона с разбирането, че инвестициите в отбраната не са разходи, а са гаранция за мир и стабилност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни, която се провежда в София с участието на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и на страните-наблюдатели Словения и Хърватия. 

Държавният глава посочи, че гарантирането на сигурността изисква диалог, укрепване на доверието и засилване на сътрудничеството, а форумът в София е пример за такъв подход. „Никоя страна сама не може да се справи с проблемите в сферата на сигурността, нужни са общи усилия“, заяви Румен Радев, като отчете промените в средата на сигурност, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна. „Градената с десетилетия архитектура за сигурност в Европа е в разпад, което може да отключи процеси на дестабилизация, особено в нашия регион, който е съседен на конфликта“, заяви президентът и допълни, че държавите на Балканите трябва да докажат, че са активни и имат водеща роля в изработването на новата европейска архитектура за сигурност. 

В приветствието си към началниците на отбраната Румен Радев посочи, че военната експертиза трябва да се отчита от политиците, за да се постигне ефективност при цялостната трансформация на модела на колективна отбрана и при приоритизирането на инвестициите, като отбеляза важността на подобряването на регионалната свързаност в различните й аспекти - транспортната, дигитална, енергийна, железопътна. „Войната в Украйна показа по безспорен начин, че свързаността, военната мобилност и логистиката са от ключово значение за успеха на днешните военни операции“, допълни президентът. 

Румен Радев призова за усъвършенстване на отбранителната съвместимост не само чрез провеждане на учения и операции, а на по-ранен етап - чрез разработване на съвместен капацитет в сферата на военната наука и индустрия. „Трябва също и да се стремим в договорите с нашите партньори за доставки на военно оборудване и технологии, да поставяме много по-големи изисквания и условия за индустриално сътрудничество“, заяви президентът, като посочи, че това ще доведе до модернизиране на технологиите. 

„Много е важна и нашата информационна свързаност и възможностите по-бързо, по-лесно и в по-голям обем да обменяме информация, да я обработваме по общи критерии и алгоритми и да можем да работим в единно информационно пространство“, каза Румен Радев и допълни, че това също ще повиши ефективността на  усилията за укрепване на стабилността. Президентът приветства обмена в сферата на военното образование и подготовка, който държавите в региона са разгърнали. Румен Радев изрази и признателност на балканските страни, които участват в Многонационалната бойна група у нас с рамкова държава Италия. 

При откриването на конференцията началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов заяви, че форумът е значим пример за регионално военно сътрудничество. Министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че в настоящата променена геополитическа ситуация регионът ни се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност и стабилност и също акцентира върху необходимостта от развитие на свързаността. 

Тази година темата на конференцията, на която София е домакин, е посветена на регионалната военна свързаност и мобилност. Във фокуса на дискусиите ще е партньорството на Балканите за търсене на иновативни пътища за коопериране. В работните сесии ще бъдат обсъдени въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?