1553

Президентът: Горди сме, че не допуснахме депортацията и на един български евреин

Спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война е източник на национална гордост за всички българи, защото нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на смъртта. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с представители на организации на български евреи в Израел, съобщиха от пресслужбата му.

Срещата се проведе по инициатива на организациите Съюз на емигрантите от България в Израел („Ихуд Олей Булгария“), „Български културно-информационен център“ и Дружество за приятелство „Израел-България“, а поводът е отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война през настоящата година. В срещата участваха известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и посланикът на Държавата Израел у нас Йорам Елрон.

„Един малък народ, заедно със своето правителство, църква и интелигенция успя да спаси еврейските си сънародници в един от най-мрачните периоди от човешката история и за нас е задължение да продължим този завет, като не допускаме нови прояви на антисемитизъм“, заяви държавният глава, припомняйки, че благодарение на акта на храброст и толерантност, осъществен от България през Втората световна война, цялата еврейска общност в страната, наброяваща около 50 хиляди души, преживява войната.

Президентът изтъкна, че спасените български евреи и техните наследници в Израел са солидна основа за развитието на двустранните отношения и стратегическото партньорство между България и Израел. По думите му страната ни може да използва примера на Израел за развитие в сферата на науката, технологиите и икономиката.

Представителите на организациите на българските евреи изказаха благодарност към България и българския народ за спасяването на цялата еврейска общност в страната от депортация по време на Втората световна война. Те поставиха въпроса за необходимостта от ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство и засилване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата.

В рамките на срещата бяха обсъдени и предизвикателствата, свързани с манипулацията на историческите факти за действията на България по време на Втората световна война. Обща бе позицията, че са необходими обединени усилия за отстояване на историческата истина за спасяването на българските евреи от България и българския народ, като представителите на организациите на българските евреи изразиха решимост да допринесат за това.

Програмата по отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война под патронажа на държавния глава предвижда откриване утре на документална изложба, посветена на годишнината, в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, на което са поканени и представителите на организациите на  българските евреи, а почетен гост на събитието ще бъде проф. Михаел Бар-Зоар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Разбрахме вашата лична гордост Срам за съвременна България

Разбрахме вашата лична гордост Срам за съвременна България

09.03.2023 | 21:43

Сори другарю Прецидент Не и във множествено число Ние ощетените от наглият лаком безпардонен античовешки чекмеджийски чиииииифутски банкерски оръжеен застрахователен фармацевтичен безпардонен тяхен монопол сме на мнение че трябва да се срамуваме от решенията на нашите деди А във туй число и от вас след като на фона на изпълненията пред вашите очи на чииииифутските шарлатани вие продължавате да се гордеете че дедите ни са спасили семе шарлатанско чекмеджийско Кога вдигнахте юмрук със призива Мафията вън ли бяхте честен или сега когато казвате че се гордеете че сте спасили шарлатаните Главни носители и създатели на мафията задкулисието Нима след тези ви думи очаквате бръжко да получите орденче от проклетата им Чииииифутска организацията Шалом Имайте изпредвид че техният им откровен защитник а доколкото съм осведомен твой отявлен враг Гейшеф вече ви изпревари със наградата Той вече я получи И май я получи че по заповед на същите тези шарлатани влезна във твойте Прициденски покой по най нагъл шарлатански начин Най малкото за да те унизи И ти след това веднага юмручето у джоба си скри и както виждам със шарлатаните вече са съюзи А България и Източноправославието кучета го яли Това са думи на един Юда на който Сопола му Виси Не са ваши думи Но с тази ваша лична гордост се съюзявате със Сопола му Виси сополанко Прициденте

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?