46

Президентът: Будител е всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите

За първи път президентът събра правителството и ръководството на Народното събрание в Гербовата зала за празника на народните будители. Пред председателя на НС и пред премиера Румен Радев обясни защо го е направил за първи път, откакто е държавен глава. Тук бяха председателят на НС Вежди Рашидов, целият служебен кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, творци и учени.

Ето какво каза Румен Радев:

Скъпи сънародници,

На 1 ноември си спомняме и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите. Точно сто години ни делят от първото честване на Деня на народните будители, постановено с окръжно на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и потвърдено с постановление на Министерския съвет още същата година.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата култура това е будителството – една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите.

 

Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти.

На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме и да не пестим своята благодарност от свян или поради липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие ако чуят тази признателност от нас. Няколко думи на благодарност, които днес можем да кажем и напишем на личните си будители, са морален жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие.

За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България.

Честит празник!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ОСТАВКА И ЗА ТЕБЕ

ОСТАВКА И ЗА ТЕБЕ

01.11.2022 | 15:03

Затова твоята ДЕБЕЛАНА замрази заплатите на НАЙ-НИСКИТЕ В СВЕТА освен в Северна Корея нали?

Отговори
0 0
Честит ден на будителите!

Честит ден на будителите!

01.11.2022 | 14:52

Хубав празник!

Отговори
2 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?