3906

През юни: Природният газ ще поскъпне с над 8%

Цената ще се повиши от 54,70 лева на мегаватчас на 59,55 лева

 

С малко над 8 процента ще се повиши цената на природния газ за месец юни. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешното открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление от "Булгаргаз" от 16 май за утвърждаване на цена за следващия месец, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По думите на Иванов цената ще се повиши от 54,70 лева на мегаватчас на 59,55 лева.

Председателят на КЕВР отбеляза, че още по-голямо е повишението на индекса ТТФ на нидерландската борса, но условията, по които "Булгаргаз" осигурява природен газ за юни, са благоприятни и няма да има по-голямо повишение, което би се случило, ако изцяло доставките са свързани с този индекс.

Иван Иванов добави, че през пролетно-летния сезон е естествено да има постепенно намаляване на количеството природен газ, което "Булгаргаз" предоставя на клиентите. По думите му това е очевидно предвид намаляването на дейността на топлофикационните дружества в страната и особено на "Топлофикация София". От друга страна много силно се повишава ролята на доставките на природен газ от Азербайджан. Вече близо 81 процента от природния газ в страната, предоставян от "Булгаргаз", постъпва от Азербайджан, като тази доставка не е свързана с индекса на нидерландската борса. Останалите близо 19 процента, нужни за юни, ще бъдат закупени от "Боташ" при много изгодни условия за обществения доставчик, посочи председателят на КЕВР.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов заяви, че няма забележки по доклада на работната група на КЕВР. Той се ангажира, че на 1 юни до 9:30 часа от дружеството ще предоставят актуализирана информация за цената на природния газ за следващия месец.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?