46

Премиерът на РСМ готов за срещата с Кирил Петков

На утрешната среща между премиерите на РС Македония Димитър Ковачевски и на България Кирил Петков основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху темите от областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, сътрудничеството в областта на образованието, иновациите и подкрепата за пътя на евроинтеграция на Скопие.

Това потвърди новоизбраният премиер на македонското правителство Димитър Ковачевски, чийто кабинет встъпи в длъжност тази сутрин, по време на срещата си с президента Стево Пендаровски.

Той обяви, че по време на разговорите с Петков ще бъдат обсъдени всички теми, свързани с нарастването на търговията, обмяната на идеи, обмена на млади хора, които ще върнат доверието помежду си, за да се установи "диалог на ниво, което гледа към бъдещето“.

Ковачевски подчерта, че позициите на Скопие са ясни: държавата се нарича Република Северна Македония, чиито граждани говорят македонски език и имат отделна идентичност.

„Относно историческите въпроси винаги съм твърдял, че те трябва да бъдат част от дебата на историците, а доверието между гражданите трябва да се гради от позициите, които означават по-добър стандарт за тях и как да стигнат до там. Що се отнася до правата на малцинствата, ние трябва да спазваме всички решения на всички организации, в които на международно ниво е урегулиран въпросът за правата на малцинствата, включително и в ООН. Ние също така сме държава, която открито е заявила пред всички свои съседи, че няма да се намесва в нейните вътрешни въпроси“, подчерта Ковачевски.

Македонският премиер уточни, че с българския си колега Кирил Петков няма да подписват договор за това как да се работи в областта на икономиката, а посредством работата ще върнат доверието между гражданите.

Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и в областта на търговията, имам предвид сътрудничеството между бизнес сектора. Това означава, че е призовем стопанските камари на двете държави да сътрудничат помежду си. В областта на образованието ще призовем за сътрудничество между университетите. По отношение на иновациите, да си сътрудничат помежду си хората, които се занимават със стартъп бизнес, с иновации, подчерта Ковачевски.

Същите принципи ще важат и при образователния и културния обмен. Освен това ще се работи младите хора да установят добра комуникация помежду си.

"Надяваме се, че по този начин, водейки диалог по теми, които засягат пряко живота на хората, ще се преодолеят историческите теми. Въз основа на такъв разговор между двама добри съседи и две съседни държави, разговор, който ще се основава на европейски ценности, уважение между всички граждани и уважение към достойнството на двете страни, ще можем да стигнем до решение", каза Ковачевски.

Димитър Ковачевски още веднъж подчерта, че е „разумен оптимист“ и че вярва, че намирането на решение е възможно и той ще работи за неговото осъществяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?