71

Прекрасни имена черпят днес за покровителката на семейството

Почитаме Света Анна – майката на Богородица

 

На 9 декември православната църква чества зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име - Анна.

Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили, те отиват на гробищата. Там се събличат голи и с танц и шепот баят и "свалят" месечината в сито.

Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт. За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

Разрешава се риба.

Празник на врачките

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък. 

Магии и забрани

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден: Ана, Анета, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
хахо

хахо

09.12.2023 | 15:26

Иеей...! Защо не казахте по рано за тези самодиви... Откога чакам да ме отвлекат!

Отговори
1 0
Сатанайл

Сатанайл

09.12.2023 | 11:20

Яки коментари видях ако хейт а така , продължавайте във същия дух.И аз ей сега почвам. Ще ви бъзикам до нова година, католици, православни, лютерани, баптисти, протестанти, калвинисти, свидетели на Йехова , и други подобни секти а и Адвентистите . Чакайте ме за Бъдни вечер и Коледа, тогава събирам подаръци от добрите и черпя лошите.

Отговори
1 0
Дядо поп

Дядо поп

09.12.2023 | 11:16

Айде вярващи идвайте днес и а свещи на промоция поюлевче за най тънката ,че ден година храни. За това ги измисляме тези светици . Да си давате баламите парите а ние ще щракане с пръсти .

Отговори
1 1
Хейт

Хейт

09.12.2023 | 09:24

Духатеки свещи или ги палите на този ден май само го духате на светия дух на тая, най обикновена жена направена от някой , на светица с голяма цица. Хахахаха голям майтап пада тоя месец .чакаме с нетърпение Бъдни вечер и Коледа . Да ви бъднем с майтапи и да коледнем с бъзици.

Отговори
1 2
Поредната

Поредната

09.12.2023 | 09:19

Героиня от приказка станала светия. Поредната църковна глупост за безгръбначни, мекотели , амеби, плужеци и сополи. Поредната наложена светица задръстена като вярващите загубеняци.

Отговори
1 4
Задължително

Задължително

09.12.2023 | 09:08

Трябва се пише за някой светнат от тока и жицата измислен светия

Отговори
1 4
АТЕЙСТ

АТЕЙСТ

09.12.2023 | 09:07

Ще има ли храна пред някой католически храм в Раковски или из майна сити ,че съм гладен. И коя е тази Богородица да не е оная , заченалата от въздуха или от силата ми е и инвитро. Уж била оладана от господа но то било извънземно. И после родила ония Исус който бил пратен в Индия да учи разни практики и след това да се върне и да се прави на син на Господ .

Отговори
1 4
Поредната

Поредната

09.12.2023 | 07:57

Измишльотина и приказка . Падам от смях като чета тези глупости. Поредната жена направена на светица . Поредната светната от тока . Кой вярва на тези легенди и измислици.

Отговори
1 6

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?