2374

Председателят на СЕМ: Много български медии получават пари от Русия ВИДЕО

Редица български медии получават заплащане от Русия, санкции са невъзможни”. Това каза в ефира на „На Фокус” по NOVA председателят на СЕМ Бетина Жотева.

„Редица български медии получават заплащане от Русия под различни форми. Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното - западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, обясни тя.

По думите й СЕМ проверява всички тези информации.

„Търговските медии не могат да бъдат упреквани, че заемат една или друга страна в случая. Всички можем да установим руско влияние, но никой не може да го санкционира. Това е въпрос на
саморегулация и на чувство за професионализъм”, добави Жотева.

Според председателя на СЕМ в България отдавна се води пропагандна война, която се изостри със стартирането на конфликта в Украйна.

„Медиите не могат да бъдат обвинени, че избират страна или дават собствена гледна точка. Цялата държава дава разнопосочни сигнали за конфликта”, каза тя.

Бетина Жотева коментира и казуса с журналиста Петър Волгин.

„Няма как да кажем и че дадена новина например в фалшива. Санкции може да има от институцията или лицето, което е засегнато от тази новина. След този случай наскачаха НПО-та, упрекващи него и нас, защо го държим. СЕМ дали е съгласен с него или не няма никакво значение, изпратили сме казуса към етична комисия”, добави тя.

По думите й има натиск от страна на правителството към НПО-тата, които от своя страна упражняват натиск върху родните медии.

Във връзка с оттеглената кандидатура за член на СЕМ на Мартин Карбовски, Жотева обясни, че той не е подходящ.

„Не е подходящ за СЕМ, твърде емоционален е. В СЕМ се спазва един закон, нищо друго не се прави”, каза още тя.

Бетина Жотева е категорична, че членовете на регулатора не са политически бухалки.

„Това е ужасно тъпа опорна точка. Защо ние да сме политически бухалки, а следващите трима, които ще дойдат, да не са?”, попита тя.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Това за Вольгин - да ччете Бетинчето!

Това за Вольгин - да ччете Бетинчето!

18.04.2022 | 10:09

Чл. 419а. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години. (2) Който подбужда другиго към престъпление по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до една година.

Отговори
2 0
защо не ги каже

защо не ги каже

17.04.2022 | 21:33

Дърта пъстърма, защото има само едни - платени с грантове от Америка за България и никакви руги!

Отговори
3 3
защо не ги каже

защо не ги каже

17.04.2022 | 21:33

Други@

Отговори
2 2
Аре бе?

Аре бе?

17.04.2022 | 21:07

А помните ли как Кошлуков размаха среден пръст в ефир? Мръдна ли си малкият пръст розовелестата гусподжа да го санкционира?

Отговори
5 0
Медийната война я печели САЩ

Медийната война я печели САЩ

17.04.2022 | 20:34

То бива небивалици, ама чак толкова. Как ще им плащат, като вече Русия не е в световното банкиране?! Някой платен евро-Атлантик е излъгал госпожата, а тя разпостранява глупости.

Отговори
4 3
Аре бе?

Аре бе?

17.04.2022 | 20:55

Сбербанк?

Отговори
3 1
kak'Сиика

kak'Сиика

17.04.2022 | 19:35

Тези двете са огромни като Съветския съюз

Отговори
5 1
Това е ужасно тъпа опорна точка

Това е ужасно тъпа опорна точка

17.04.2022 | 19:26

Че назначените по времето на кучкаря на путин не сте политически проSSтитутки

Отговори
4 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?