3906

Прецедент: Две седмици цената на тока през деня е нула лева, народът не знае

През последните две седмици на Българската независима енергийна борса, цената на дневната енергия е нула лева, което е чудесно за потребителите. В тази ситуация, която се случва за първи път тази година, нищо не се плаща за тока, а само за пренос. Новината съобщи за „Марица“ енергийният експерт д-р инж. Димитър Белелиев. Днес той официално встъпи в длъжност почетен консул на Румъния на Пловдив.

Експерт обяснява „извънредната“ ситуация на енергийната борса с нулевата стойност на тока с масовото влизане на ВЕИ-тата, които дават положителен и траен тласък на цените надолу. „За съжаление грешката, която допускаме е, че масово се построиха огромни соларни централи върху плодородни почви. Големият проблем в България е сутрешната и вечерната електроенергия, защото тогава няма как да се балансира. Държавата позволи да се разруши балансьорът на енергийната система ПАВЕЦ Чаира. Тази централа, която струва десетки милиарди беше строшена по най-вандалския начин и сега трябва да се дават нови милиарди, за да се възстанови. Ако тази централа работеше сега, тя можеше да печели милиарди, но и да компенсира битовата енергия през вечерно време. Защото през деня може да зарежда, вечерта да изразходва енергия, през нощта пак да зареди и сутринта пак да разходва“, обясни инж. Белелиев.

Подробности по темата в приложение Бизнес на 8 юни 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Sandy

Sandy

07.04.2024 | 15:54

Да, ама токът за битови нужди не е безплатен. Той се вдига от 1 юли, независимо от нулевите пазарни цени. Хайде това да ми разясни някой енергиен корифей...

Отговори
3 0
Всяко нещо се прави с Цел!

Всяко нещо се прави с Цел!

06.04.2024 | 20:50

Всяко нещо се прави с Цел!

Отговори
3 0
лимбо

лимбо

05.04.2024 | 17:51

Няма ли санкции за разрушителите на ПАВЕЦ "Чаира" , а действат само с премии и бонуси

Отговори
24 2
Смях

Смях

05.04.2024 | 16:57

После ще одерат кожата на хора за това "щастие"!

Отговори
23 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?