4020

Прецакани след бедственото положение: Останалите без ток няма да получат обезщетение

Неустойка в размер на 30 лева дължи енергото, ако остави потребители без ток повече от 24 часа, предвиждат Общите условия с енергодружествата.  Това е записано в инструкция, разпространена от националния омбудсман Диана Ковачева.

Допълнителна неустойка от 20 лева се дължи за всеки започнал период от 12 часа без елснабдяване, ако е нямало ток над 36 часа. Клиентът обаче трябва да уведоми ЕРП-то за прекъсване на захранването и да претендира за неустойка със сигнал или жалба. Може и живеещите на дадена улица или селище да подадат колективен иск. При повредени уреди жалбата трябва да се подаде в срок до 5 работни дни и дружеството да прати техник да констатира причинената вреда до края на следващия работен ден. Съставя се констативен протокол, обяснява инструкцията на омбудсмана.

Съветите към потребителите обаче бяха разпространени 5-6 дни след като голяма част от страната потъна в мрак, студ, без пътища, а в някои селища и без вода. На практика ни инструктират какво да правим след изтичане на сроковете за реакция, която би имала шанс за компенсации и обезщетяване за загуби от изгорели и повредени уреди, коментираха запознати. Те могат да послужат при следващи бури и бедствия, но повечето срокове за реакция са изтекли, пише "Телеграф".

На 30 ноември и трите ЕРП-та обявиха, че множеството щети по електроразпределителните мрежи са причинени от „безпрецедентно влошената метеорологична ситуация”. Снежни навявания и непочистени пътища, аварии на електропреносната мрежа за високо напрежение са възпрепятствали навременното отстраняване на авариите, се оправдаха от дружествата. Съгласно общите условия дружествата не носели вина за природни бедствия, които са извън техния разумен контрол, се казва в разпространените съобщения от ЕРП-тата.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Битият се е бит

Битият се е бит

03.12.2023 | 04:27

Еб….

Отговори
1 0
На чужд гръб....

На чужд гръб....

03.12.2023 | 03:00

Ами подарихме си трите ЕРП на чужденци и какво да очакваме? Ний не можем да накажем нашите обирджии като Тотев, Боко Шарлатанина, та очакваме чужденците да клекнат!? От години топлофикациите тероризират абонати и нещастници в Тракия и др райони и не могат копче да им кажат нашите. Нали имат правен отдел от наши, родни юристи, които добре знаят дупките в нашенското законодателство... С една дума - няма държава, няма НИЩО! Да живеят далавераджиите и шарлатаните! А "суверена" - кучета го ядат!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?