2374

Празнуваме изнасянето на Светия кръст, започват Богородичните пости

В този ден православните честват изнасянето на Честния животворящ Кръст.

Поради честите болести през август в Константинопол още от древни времена се утвърдил обичаят да изнасят кръста по пътища и улици за освещаване на местата и за прогонване на болестите. 

От този ден, както и по-нататък - до Успение Богородично, правели литии из целия град, след което го оставяли пред народа за поклонение. Това е изнасянето на Честния Кръст.

Този обичай, в съединение с другия обичай в Константинопол - да се освещава вода в придворната църква в първия ден на всеки месец (с изключение на януари, когато освещаването се извършвало на 6-ия ден - Богоявление, и септември, когато се извършвало на 14-и - Кръстовден), послужил за основа на празника в чест на Светия и животворящ Кръст.

Днес започват и Богородичните пости. Те продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, който се отбелязва на 15 август.

По традиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. На Преображение Господне - 6 август е позволено да се яде риба.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?