2374

Повишиха учителските заплати, вижте с колко

Заплатите на преподавателите се увеличиха от 1 април, това предвиждаха промени в Наредба № 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, предложена за обществено обсъждане от министъра на образованието Николай Денков.

Така минималната заплата на директорите става 1724 лева, а на учители, възпитатели, психолози и логопеди – 1415 лева. Старши учител и старши възпитател вече ще получават поне 1460 лева.

Промените са въз основа на планираните средства в държавния бюджет за 2022 г. за повишаване възнагражденията на педагогическите специалисти от 01.04.2022 г. и  постигането им до 25% над средната брутна работна заплата за страната.

За  целта със Закона за държавния бюджет за 2022 г. са увеличени средствата за предучилищното и училищното образование с 239 млн. лв. Повишаването на  възнагражденията е една от основните мерки за преодоляване недостига на педагогически специалисти и мотивиране на младите хора да изберат учителската професия, пише министър Денков в мотивите към проекта. 

 
МОН
 

Новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти са договорени с подписания Анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, пише Pariteni.bg.

Друга промяна в наредбата касае намаляване на изискването за брой отработени дни, при които непедагогическия персонал има право на допълнително трудово  възнаграждение за постигнати резултати от труда. Той се намалява от 186 на 152 за година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ученик

Ученик

19.04.2022 | 16:28

За съжаление колкото и да вдигат заплатите ва учителите и премий да им дават,те са незаслужено. Учители може да се наричат ,тези които са пенсионери и покойници.Тях винаги ще помним и небихме ги забравили.

Отговори
1 1
Силвия Донева

Силвия Донева

19.04.2022 | 10:52

Все още няма подобна стъпка ,спрете да пишете непотвърдена информация

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?