46

Повелителят на папагалите "откраднал" занаята от аржентинец

Птиците страдат при загуба, изпитват мъка от липсата на внимание от стопанина си, твърди Калоян Явашев

Бургазлията Калоян Явашев е доста пъстра личност - точно като 26-те папагала, с които живее. Той е един от най-атрактивните участници в „България търси талант” и е автор на двете весели книги „Дневникът на един татко звероукротител” и „Апокалипсис сега с деца”. Калоян е единственият у нас дресьор на папагали. Учил и крал занаят от аржентински дресьор в Испания преди повече от 20 години. Птиците му карат тротинетки, познават цифрите и участват в сложни задачи. Баща е на три деца. Те така са свикнали с дресираните му папагали, че когато отидат в зоологическа градина, очакват жирафът да подкара тротинетка. Шоуто с папагали на Калоян редовно събира големи публики в пловдивските молове.

 

Случайно решение да отиде в Испания и едно още по-случайно предложение на работи с папагали дават съвсем различна насока в живота на Калоян Явашев. „Бях на 22 години, ерген и отидох да работя в Испания. Първите месеци бяха трудни - нямаше работа, парите свършваха - хванах се като охрана в един магазин. Човекът, който държеше магазина - Антонио, имаше още няколко бизнеса, бях му симпатичен и един ден ми предложи "да се грижа за папагали". Аз това и мислех, че ще правя - да ги храня, да им сменям водата”, разказва Калоян.

Вечерта го завели в един хотел. Там започнало шоу с дресирани папагали. „И ми сервираха новината, че аз ще ги готвя за шоу оттук нататък! Бях втрещен, като видях за какво става въпрос. Мислех, че транспортираме папагали от едно място на друго. Когато влязохме в хотела, ми казаха да внимавам и да гледам какво правят птиците. Не внимавах, защото наистина се втрещих, като ги видях на сцената! За първи път видях папагал да кара колело или такъв, който може да смята”, обяснява Калоян.

Сега бургазлията сам учи птиците си да познават цифрите. Те ги различават и

като им покаже „6”, те отиват и удрят 6 пъти една камбанка.

„Чак математически уравнения не могат да смятат”, уточнява дресьорът.

В Испания учил занаята при майстор от Аржентина. Той му разкрил част от тайните. „Другата част трябваше сам да я открадна. Някои от нещата сам ги открих с натрупване на опит. Говорим за живи същества и работата с тях трябва да е съобразена с това дали животното се чувства добре и това, което правим дали му доставя удоволствие”, добавя той.

Дресьорът подчертава, че папагалите са много интелигентни животни. За това са правени доста изследвания и те показват, че пернатите са умни колкото 3-годишни деца. Има и индивидуалности със страшно развит ум. „Това са едни от най-интелигентните животни на планетата и ако някой от тях покаже над средното ниво, тогава наистина

може да изуми хората с уменията и начина, по който дори разбира човешката реч.

Умни са, но с уговорката, че са и много чувствителни животни. Може би интелигентността ги прави такива”, обяснява Явашев.

Шарените пернати са доста ревниви. Страдат при загуба, изпитват мъка от липсата на внимание от стопанина си и са силно социални животни. „Наблюдавам това всеки ден отивайки в помещението, където се грижа за тях, като обръщам внимание на всеки - дам му храна или му сменя водата, а другите винаги са с претенции да отида и при тях. И започва бурно крещене и дори се нападат един друг. Чувствителни са и са деликатни - това не е птица, която можеш да зарежеш и да й обръщаш внимание, когато ти скимне”, казва дресьорът.

Папагалите са моногамни и като си намерят партньор, стават доста различни - когато една птица реши, че има семейство, става агресивна и започва да пази партньора си. Затова развъдната дейност е много трудна. „Нормално е тези, с които работя, в един момент да ги задомим и те да слязат от сцената и да минат в една заслужена пенсия”, планира Калоян. Обмисля и създаването на първия у нас приют за папагали, където да има само семейни двойки.

Създал е нещо като

индивидуален пенсионен план за всеки свой папагал.

Ако е работил с една птица повече от 10 години на сцената, смята, че е нормално тя да създаде двойка и да си има семейство.

Попрището, което си е избрал, намира за странно и напълно неочаквано. Калоян разказва, че като малък не е имал домашен любимец. Сега поднася на папагала всичко като игра, за да му е интересно. „Разбираш как да предразположиш пилето, защото не става като влезеш и започнеш да го караш да прави нещо”, разказва дресьорът.

Тази умни птици все пак се подкупват с лакомства

 - дава им фъстъци след всяка успешно проведена дресировка или изигран номер. В диетата на папагалите не е препоръчително да присъстват много ядки. Ядките са като награда. Калоян храни своите любимци с гранули, кълнове и понякога им прави импровизация със зеленчуци и сурова риба.

Гледа от породите Ара, Амазона и Какаду. Арата, освен че е красива, е и много интелигентна. Какадуто е своенравно и може да изненада с импровизации.

Едрите породи са дълголетни животни. Те живеят до 25-30 години, а има и рекордьори, които отиват към 100-120 години. „Надявам се и някои от моите да са дълголетници. Най-старите са ми от 15-16 години. Може да изкарат 50-60 години. Домашните папагали са в такава среда, че трудно може да достигнат 100-годишни рекорди. Причината е, че диетата им е напълно различна от тази на дивите. Дивата птица се движи и винаги е по-издръжлива”, казва Калоян Явашев.

Децата чакат жирафът да яхне колело

Дресьорът на папагали има двама синове и дъщеря. Едното от момчетата и щерката са близнаци. Свикнали са от малки да са в компанията на папагали. Възприемат интелигентните птици като част от семейството.

„Притеснява ме това, че когато отидохме за първи път до зоологическата градина, те очакваха животните да правят същите номера като папагалите - едва ли не жирафът да подкара колело”, казва дресьорът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?