Последни новини за българчетата, евакуирани от Италия

Заради коронавируса 20 ученици и четирима преподаватели от Професионалната земеделска гимназия в Каварна бяха евакуирани с правителствения самолет тази нощ от Италия.

Това стана по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съгласно указанията на Националния оперативен щаб във връзка с новия коронавирус. Децата и възрастните се чувстват добре и нямат симптоми на КОВИД-19.  
Децата са по домовете си и за тях ще се грижат родителите през следващите 14 дни, когато ще са под карантина. Всичко е наред с 22-ата ученици и четирима преподаватели от земеделската гимназия в Каварна.

Децата и възрастните са задължени да измерват температурата си сутрин и вечер и ако има отклонения в стойностите, веднага да информират личния им лекар.

По време на престоя си в Италия, групата от Каварна не е имала пряк контакт с жители на Милано.

Oперацията по транспортирането на българските деца и техните преподаватели с правителствения самолет е преминала успешно.

Тя е осъществена с помощта на Министерствата на външните работи, на здравеопазването, на образованието и на консулските служби в Италия.
Правителственият самолет кацна на летище Варна около 3.00 часа тази сутрин.

Още с качването си на борда в Италия децата са били прегледани от медицински специалисти. Втори преглед е имало и у нас от експерти на Регионалната здравна инспекция.
Иван Портних, кмет на Варна: Няма деца със симптоми или данни за заболяване, бяха наистина в едно добро настроение.

От миналата събота децата са били на обучение в Италия по програмата "Еразъм".

Ден по-късно станало ясно, че в страната има доказан случай на коронавирус. Докато се организирала евакуацията им, учениците били настанени във ферма на 8 километра от Милано. Единственият им контакт бил с четирима местни, които работят там.

От днес децата са в 14-дневна карантина по домовете си.
Жоро Тошков, началник на РУО-Добрич: Първо ги чака т. нар. дистанционно обучение, за да наваксат с материала или по-модерния термин е "Облак обучение" и след това допълнителни занимания, допълнителна подготовка от учители, въобще каквото преценят колегите."

По време на карантината ще се следи състоянието на децата.

Елена Балтаджиева, кмет на Каварна: Ако някой евентуално има някакъв симптом, те са инструктирани да не си напускат домовете, личните лекари веднага да бъдат информирани и на място да се реагира.

В принудителна ваканция са и преподавателите, придружавали децата в Италия.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Тъй като не се знае дали ще са в болничен, дали личните лекари ще им издадат такъв. Разпореждането е те да бъдат в служебен отпуск и да не е за сметка на платения им годишен отпуск.

По отношение на болничните в системата на образованието проблем няма, подчерта заместник-министър Михайлова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?