4020

Портиер към деца във врачанско училище: Отродени, скандирайте „Да живее Македония“

Охранител от врачанското училище „Никола Войводов“ е арестуван заради антибългарски призиви в учебното заведение. Той снимал ученици и ги призовавал да скандират "Да живее Македония”. Когато едно от децата му отвръща „Да живее България“, охранителят му отговаря „Ще те пребия“.

Портиерът се е пускал на живо в TikTok, във видеото нарича ученици отродени. Използва и квалификации като турко-монгол и българо-фашисти. 

„Вчера по обяд бях информирана от колежка, че в социалните мрежи се върти клип, в който присъстват ученици и се намесва името на нашето училище. Изпратиха ми линк, изгледах видеото и бях шокирана от това, което видях“, обясни директорът на средното училище Снежанка Каменова пред bTV.

„Нашият служител, портиерът Петков, си е позволил да заснеме нерегламентирано ученици, без разрешението на родителите им. Заснел е колеги, без тяхно знание и е предавал на живо от своето работно място, което е в абсолютен разрез с трудовата дисциплина и етичния кодекс за работа с деца и ученици“, допълни Каменова.
 
Охранителят използвал служебното си положение, за да въвлече неправомерно ученици в идеологически лозунги.

„В училище е абсолютно забранено да се говори за политика или каквито и да било идеологически доктрини. Този служител си е позволил това и този инцидент доста ни шокира и притесни част от родителите“, обясни още директорът на училището.

По думите й този човек е служител от близо година и половина в училището.

"Той постъпи със съвсем редовни документи. Беше пуснал в портиерната силна музика, за което през октомври беше санкциониран със забележка, но оттогава не сме имали никакви забележки към него“, поясни още директорката.

Тя добави, че поради тежестта на инцидента най-вероятно служителят ще бъде освободен от работа.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?