44

Поръчка на дрога онлайн по-бързо от тази на дрехи ВИДЕО

В България е също толкова лесно да си купиш дрога, колкото например и пуловер по интернет. Доставката дори е по-бърза и отнема само часове. Това установи проверка на bTV, провокирана от случая с деца в Плевен, натровили се с бисквити, съдържащи канабис и настанени в болница.

Оказва се десетки са сайтовете, от които можем да купим бисквити, бонбони или вейпове със съдържание на канабис. Съдържанието е изписано само на чешки и се твърди, че има екстракт от ягоди, ябълки, също и конопен екстракт.

Поръчката отнема броени минути. Никъде в сайта не пишеше, че и продажбата е забранена - дори и за деца.

Бисквити, бонбони, енергийни напитки, както и шоколадови бонбони. Това са малка част от продаваните в интернет продукти, съдържащи канабис. В някои сайтове има предупреждения, че изделията са забранени, в други - не.

Цените варират - между 20 и 150 лева. Избираме желирани бонбони. Поръчката отнема няколко минути.

bTV

Ден по-късно продукта вече е в куриерския офис. А на опаковката пише, че сме купили сувенири.

„Звъннаха ми – казаха ми да потвърдя поръчката. В имейла, който получих, пишеше, че пакетирането на продукта ще бъде дискретно и няма да има проблем“, казва Гошо. 

В сайта, от който сме поръчали продукта, пише, че бонбоните - 20 на брой - са с вкус на ягода. Няма данни колко могат да се изяодат наведнъж, нито дали е безопасно.

Проверяваме етикета. Надписът е само на чешки. От него става ясно, че са ръчно приготвени и съдържат конопен екстракт.

Затова е забранена продажбата им на непълнолетни или бременни жени. В интернет обаче рестрикции не видяхме.

Че продажбата на подобни храни в интернет  е лесна, призна и вътрешният министърът.

„Те доста свободно се купуват в интернет пространството и това е сериозен пероблем. Ние сме се фокусирали върху това нещо“, каза Калин Стоянов.

Не уточни обаче какви мерки ще бъдат взети. А от Агенцията по безопасност на храните обясниха за bTV, че се води разследване относно произхода и начина на добиване на бисквитите с канабис, с които се натровиха деца преди дни. 

„Българска агенция по безопасност на храните е осъществила връзка с оперативното ръководство на ГДНП и е предоставила контакти за оказване на експертна помощ при необходимост.“

Допълват и че екстрактите, съдържащи канабиоди, не са „одобрени като нова храна и не могат да се употребяват като такава“.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?