1553

Популярна професия празнува днес! Вижте кой ще черпи

16 февруари е определен от Европейския съюз за Международен ден на пощальоните и куриерите. Професията на „вестоносците“ е сред най-древните, а в стари времена е била изпълнена с много рискове и напрежение. Едва ли е случайно, че и до наши дни е останал изразът: “Не убивай вестоносеца”. 

Още в Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай са съществували добре развити държавни пощенски връзки, които са се осъществявали с пешеходци или конници посредством щафета. 

Първият известен пощенски документ, открит в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това пощенски услуги са съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори. 

Дори днес, в ерата на интернет,  куриерските услуги са все по-актуални и  чрез бума на електронната търговия се превръщат в неизменна част от всекидневието ни.

 Вероятно затова хората от тази професия имат много празници - на 9 октомври например се отбелязва Световният ден на пощата.

Професията на куриерите и пощальоните придоби висока стойност особено по време на ковид пандемията. Тя оказа негативно влияние за множество бизнеси, но отвори възможности за ръст в търговията от разстояние и куриерските услуги.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?