46

Поне 5 търговски вериги ще качват цените си в платформата foodprice.bg

"В сайта, който направихме, хората могат да сверят цените в градовете. Надявам се скоро да могат да съпоставят и минималните цени, които самите хранителни вериги ще предоставят. Сайтът е foodprice.bg и в Google също вече се индексира. Постарахме се той да е лесно достъпен. Той е за потребителите, за медиите и за всички, които искат да намерят адекватна, нормална и гарантирана като произход информация от правителството". Това обясни министърът на земеделието Явор Гечев по bTV.

"Вече на обществено обсъждане е и Наредбата за централния регистър към Агенцията за безопасност за храните. Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването", допълни още той.

„Цените, които към момента се виждат на сайта, са средните цени, които се измерват. Голяма част от хранителните вериги казаха, че ще участват в тази инициатива – ще предоставят най-ниските цени в дадената верига на даден продукт. Този продукт ще е маркиран по определен начин, за да се знае, че това е част от него. Те трябва да имат наличности на този продукт за цялата седмица, за да не се заблуждават потребителите. Ако не са сигурни в този продукт, по добре е да не го слагат в системата. Там ще са цените без промоции“, уточни отново министър Гечев.

Според него вече има както успокояване на цените, така и добри промоции.

"Веригите от следващата седмица вече ще предоставят информация, поне пет вериги обещаха да го правят", каза още той.

Министърът посочи, че не той казва, дали има картели, или не, и че това е работа на инститициите, но няма как да има надценки от 100%.

"Основното изкривяване в цената са между търговията на едно и крайните продавачи на дребно", заяви министърът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Срам

Срам

27.03.2023 | 14:19

Голяма подигравка за хората е този сайт. Бегачи на дълги разстояния ли трябва да ставаме, за да стигнем до магазина с най-добра оферта?Пак намериха начин за печалба на близка до някого фирма. Ако до там им стига акъла и възможностите за ограничаване на спекулата, ще бъде добре да се махат от управлението.

Отговори
2 0
Българин

Българин

27.03.2023 | 11:19

Само сравнение на цени каква е ползата за народа значи никаква полза от страна на държавата всичко е празни приказки и не се чуете защо не гласува народа

Отговори
3 0
Габи

Габи

27.03.2023 | 12:19

Отново излишно харчене на държавни и народни пари.С какво ще помогне на потребителите тази глупост.Ако някой продукт е по-евтин в магазин в другия край на града или даже в друг град, хората ще хукнат ли на там?Наистина много велика простотия.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?