Полуголи танцьорки и мъже с автомати клатят стола на Лозан Панов СНИМКИ

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет започва проверка за уронване на престижа на съдебната власт заради скандален клип, заснет в Съдебната палата. Неин стопанин е председателят на ВКС Лозан Панов.

“Недопустимо е сградата, която е символ на правораздаване и храм на Темида, да се използва за реклама на употребата на наркотици и използването на оръжие. Съдебната палата не може да бъде декор на пошла чалга и еротични танци”, заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова в началото на тричасов емоционален дебат във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той беше посветен на скандалния клип, в който танцуват полуголи танцьорки, а мъже с автомати имитират гангстери. Видеото, което е саундтрак към филм, е заснето в Съдебната палата.

Шефът на ВКС опита да отклони дебата с аргумента, че проверката в съда не е приключила.

“Той лично е отговорен, дори да е делегирал права на друг. Изводът е един - че Лозан Панов не може да управлява Съдебната палата”, заяви Боряна Димитрова от съдийската колегия.

“Ситуацията е срамна и скандална. Ясно е кой е отговорен”, каза Даниела Марчева от същата колегия. Тя попита истина ли е това, което казват колегите на Панов, че рядко го виждат на работа, а задълженията се изпълняват от заместниците му. “При него е много говорене, малко работа. Мнението ми винаги е било такова, сега имам възможност да го кажа”, обяви Марчева.

Според Севдалин Мавров Панов отдавна е абдикирал от ръководните функции и ги е делегирал на заместниците си.

“Храмът на Темида е използван за разпространяване и въвличане на малолетни в порнография и подбуждане към употреба на наркотици”, беше категорична пък Вероника Имова.
Председателят на ВАС Георги Чолаков обясни, че бил ужасен от клипа и текста. “Не знам дали вече ще влизаме с респект в нашия храм”, коментира той.

Евгени Диков, който е бивш шеф на националното следствие, обясни, че винаги когато е давал съгласие за заснемане на филм, е искал да се запознае със сценария.

“Сега преврат ли правим по време на извънредно положение? Линч ли правим”, попита Атанаска Дишева. По традиция тя защитава Панов.

Драгомир Кояджиков определи говоренето ѝ като логорея и я попита какво би станало, ако в Съдебната палата се снима порно с тоги.

Панов мълчаливо слушаше колегите си. Те даже се учудиха, че не си е тръгнал, както правел, когато се гледали точки, които не му харесвали.

Георги Чолаков предложи шефът на ВКС повече да не стопанисва Съдебната палата, каквито права му е дал ВСС на 8 февруари 2018 г. Тази идея първо бе казана от правосъдния министър. Чолаков предложи стопанин да стане шефката на апелативния съд в София Даниела Дончева. “Говорих с нея по телефона и тя е съгласна”, каза той.

В края проговори и Панов. “Това, което виждам, е режисирано, включително и включването на Инспектората. Всичко се насочва към това да се изземат правомощия”, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?