46

Полицаите искат 25% ръст на заплатите и реформа

В 12 ч. излизат на протест пред Министерството на финансите

Протестиращи от МВР разпъват палатка пред финансовото министерство за демонстрацията, която започва в 12 ч. и се очаква да събере служители от цялата страна. 

Протестът не е политически, не приемаме политиката по доходите в МВР и начина, по който то се „реформира“, защото за нас реформа няма, заявиха от синдикалните организации в системата на МВР и затворите.

Искания са  поне 25% увеличение на заплатите. Те изостават спрямо сектор "Сигурност" и спрямо галопиращата инфлация. В момента са в порядъка 850 - 1200 лева. В затворите основната заплата на щат за младша длъжност е 1250 лв., а новопостъпващите взимат 960 лв., поради което към професията няма интерес.

"Не искаме нещо много – политиците да изпълнят това, което обещаха и за което получиха мандат от обществото. Реформа истинска, цялостна, не на парче. Ако се случва нещо сега, то става като в последните години и ще катастрофира", заявиха синдикални лидери от систамата на МВР. Илия Кузманов, който оглавява профсъюза на служителите в затворите, добави, че и там няма визия за реформа. Дори не е направен още анализът, за който се разбраха страните в коалиционното споразумение.

"Бяхме РЗИ, сега сме служба за бежанците. Налага се при настоящата ситуация. Но работата се утрои заради войната, доходите изостават, силите не стигат, за да има присъствие на полицаите на улицата", обясниха протестиращите. И предупредиха, че ако няма резултат от протеста им днес, ще се радикализарат, но в рамките на закона. Едната възможност е да спрат да влагат лични средства -  в момента сами си поддържат техниката.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Айлякчия

Айлякчия

01.04.2022 | 10:07

И аз искам 25% увеличение, ама няма ....

Отговори
3 1
Ей Толупи ниедни ненаядени

Ей Толупи ниедни ненаядени

01.04.2022 | 09:16

На мен като ми плащат малко си вдигам чукалата на принципа Шапка на чуджук чорбаджия друг Ама оти не съм мързел И нямам гъдел на ръчичките А мазоли по тях Айде грабайте си капите и на село със мотиката Пари за търтей криещи се в храстите и по сенките няма

Отговори
5 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?