49

Полезно на пътя: Експерт разкри защо автомобилът по-често трябва да се кара с висока скорост

Всеки шофьор иска да управлява автомобила си максимално правилно, за да си спести честите посещения при механика. Един съвет от експерти твърди, че при ниски скорости на шофиране натоварването на двигателя само се увеличава.

Сред шофьорите е разпространено мнение, че премереният стил на шофиране на автомобил удължава живота на различни компоненти и възли и най-важното - на двигателя. В действителност обаче това не е съвсем вярно. Дори изобщо не е вярно, категорични са експерти, които обясняват защо често педалът на газта трябва да се натиска докрай.

Колкото и да е изненадващо да звучи, при ниски скорости натоварването на двигателя само се увеличава. Всеки технически експерт ще потвърди това. Факт е, че при по-ниска производителност започва да намалява смазването на маслената помпа, което води до увреждане на специалното антифрикционно покритие не само върху втулките на коляновия вал, но и върху буталата. А това означава само едно – проблеми и ремонт, отбелязва Actualno.com.

Степента на натоварване на компонентите на коляновия механизъм се увеличава, намалявайки ресурса и осъждайки двигателя на преждевременна смърт. Разбира се, тук не става дума за нови коли с малък пробег. Доказано е е, че в по-голямата си част колите, които са изминали повече от 30 000 км на година, се управляват от спокойни шофьори.

Ето защо, за да избегнете износването на двигателя на употребяван автомобил, не трябва да се притеснявате да натискате педала на газта до пода. Това, разбира се, не трябва да се прави непрекъснато, а на определени интервали. Така ще се почистят горивните камери и запалителните свещи, като саждите ще изчезнат.

Подобен подход е полезен и за части от турбината (ако колата е с турбомотор), а не с атмосферен. В допълнение, след такива „изстрели“ двигателят елиминира ефекта от плаващите обороти, поддържа сцеплението по-стабилно в различен диапазон на скоростта и дори стартира по-добре при минусови температури. Всъщност това е много редкият случай, в който стресът, на който е подложен основният агрегат на един автомобил, не го осакатява, а лекува..

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?