2374

Пожарът край Панагюрище: Два военни хеликоптера се включват в гасенето

До късно снощи продължи гасенето на пожара в горския масив между панагюрските села Левски и Елщица. През цялата нощ над 40 пожарникари и два екипа от лесничейските дружества бяха на терен. На помощ пристигнаха и екипи от Пловдив.

Панагюрище е в частично бедствено положение. Тази сутрин се очаква в гасенето да се включат два военни хеликоптера, съобщи NOVA.

Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, засегнати са и земеделски площи, но няма пострадали хора и сгради.

До късно снощи бяха прокарвани 10 метрови просеки , за да се спре пътят на огъня , но опасността от разпространяването му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

"Имайки предвид, че често огънят става и върхущ и прехвърля на големи разстояния, и ако вятърът действа в същата посока, не можем да кажем на този етап, че сме гарантирали 100% разпространението на огъня. Очаква се след малко на терен на пристигнат два хеликоптера от авиобаза "Крумово", допълни той.

Мобилизиран  е целият наличен състав на областната противопожарна служба, екипи на горските  стопанства и десетки доброволци. На терен е вече и оперативният щаб, който ще ръководи днешните гасителни действие по въздух и суша.  

Вчера вече потушени пожари в Бургаска област блокираха пътя Бургас - Варна при Слънчев бряг и изгориха три къщи в карнобатското село Диветинци. Наблюдението на огнищата продължава и тази нощ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?