Поискали 1 млн. евро откуп за сина на правешкия бизнесмен

Бащата и МВР отричат информацията за крупната сума

1 млн. евро откуп са поискали похитителите за Румен Гунински-младши, съобщи агенция БЛИЦ, като се позова на източници от полицията. Бащата Румен Гунински, който е общински съветник от БСП, крупен бизнесмен в Правец и близък приятел на шефа на „Лукойл Нефтохим" Валентин Златев, отрича някой да му се е обаждал да му иска пари. Според източници на БЛИЦ похитителите са се свързали с бащата час след отвличането на сина му и са съобщили точната сума. Притеснен, Гунински е тръгнал веднага за София. 22-годишният Румен беше похитен в понеделник вечерта около 20 часа близо до „Зимния дворец" в Студентски град в София.

Момчето е излязло от апартамента, в който живее под наем, за да разходи кучето си, порода чау-чау. Бил е заедно със свой приятел. Двамата са имали намерение след това да посетят клуб в Студентски град, където Румен е трябвало да се срещне с приятелката си.

Според описанията на очевидци, в един момент край двете момчета спрял рязко бял микробус. В първите секунди те не обърнали внимание, тъй като решили, че возилото паркира. В следващия момент обаче трима маскирани мъже слезли от возилото, хванали Румен и се опитали да го набутат в буса. Настанало меле. Силният физически студент, специалност „Баскетбол" в НСА, по всякакъв начин се мъчел да се отскубне от похитителите си. В суматохата се включило и кучето, което захапало обувката на стопанина си, опитвайки се да го издърпа.

Похитителите обаче надделели и издърпали Румен в микробуса. Втрещен, приятелят на студента веднага звъннал на тел. 112 и съобщил за отвличането. Запомнил дори първите букви и две цифри на номера - СА 74.През това време около мястото се струпали и други студенти, които започнали да звънят на родителите си и да съобщават за случилото се. Предполага се, че бандитите са наблюдавали момчето поне няколко дни и подробно са разучили графика му. Румен имал навика всяка вечер да разхожда домашния си любимец в точно определено време и вероятно затова са избрали момента, в който е бил с кучето си. Мястото, където е станало похищението - пред НСА, също е избрано неслучайно. По това време там не е оживено и преминаването оттам би могло да бъде незабелязано.

Цялата държавна машина бе впрегната за разследването на отвличането. На място минути след инцидента пристигна главният комисар на МВР Калин Георгиев. Според него вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви. Георгиев допълни, че няма данни отвлеченият студент да е криминално проявен или регистриран за хулиганство. Цяла нощ полицията разпитваше десетките свидетели на отвличането.

Вчера пред журналисти от прокуратурата и от МВР заявиха, че не разполагат с информация да е искан откуп за момчето. Градският прокурор на София Николай Кокинов  коментира, че вероятно отвличането е извършено от същата група, която похити бизнесмена Киро Киров и Ване Сотиров. Похитителите са били четирима, сочи предварителната информацията на разследващите. По думите му, макар и да няма данни да е поискан откуп, това е основната версия, по която се работи, защото бащата на младежа е бизнесмен, а момчето - прекалено младо. Похитителите не са били облечени в полицейски униформи, но са били с маски, уточни градският прокурор. Надявам се този случай да приключи бързо и без да се проявява жестокост към жертвата, заяви Велчев. Няма особена разкриваемост на случаите за отвличане, заяви и главният прокурор Борис Велчев.

Източници на БЛИЦ твърдят още, че Гунински е бил предупреден, че ще бъде нападнат. Хората му обаче са дали информация, че предстои атентат срещу бизнесмена, а не срещу сина му. Отвлеченият Румен нямал навика да се движи с охрана и държал да не привлича вниманието като богаташко синче. Момчето е високо 190 см. Русо, със сини очи. По-малкият брат на Румен - Стефан, е кръстен на вуйчо си и също играе баскетбол. Стефан е научил за инцидента от баща си, който се е погрижил да му бъде осигурена денонощна охрана.

ОСНОВНАТА ВЕРСИЯ: СКАНДАЛНИЯТ МИРЧО ЦИГАНИНА СРЕЩУ ФАМИЛИЯ ЗЛАТЕВИ

Скандален бизнесмен и споровете му с фамилията Златеви са в основата на отвличането на Румен Гунински-син, твърдят източници от разследването. По неофициална информация става въпрос за Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганина, разказаха пред „Всеки ден". Причината е проектът за строеж на туристически мегакомплекс от фирмата на Валентин Златев „Езтур", чийто изпълнителен директор е Румен Гунински-баща.

Ромският бизнесмен Мирчо Циганина, който е шеф на фирмата „Миомит", от години спори със Златеви за апетитния имот около езерото в Правец. Той се явява и основната пречка за грандиозния проект, който цели да превърне града в туристически център.

Закупената от Златев фирма „Езтур" АД е наследник на локалното поделение на Балкантурист. Дружеството има огромни дългове към Мирчо Циганина. Навремето Циганина е дал на тогавашните собственици на „Езтур" пари назаем, които все още не са върнати. С годините сумата набъбнала и е достигнала около 12 млн. евро по днешните изчисления.

Според хора от петролния бранш, досега Златев е допускал Циганина в далаверата с остатъчните горива в „Нефтохим".

Далаверата на Циганина била, че вкарва такива горива в Държавния резерв и изкарва оттам дизелово гориво. По неофициална информация по този начин Златев се издължавал на Циганина, но отскоро тази далавера е прекратена и ромският бизнесмен е предприел други стъпки, за да си върне дължимото. Спирането на далаверата съвпада с проверката на Агенция „Митници" в рафинериите на „Лукойл", осъществена миналата седмица.

Докато сумата не се изплати на Циганина, той няма да позволи „Езтур" да се разпорежда с имотите, твърдят нашите източници. Става въпрос за четири хотела, като единият е съвсем нов и се намира в непосредствена близост с магистрала „Хемус", към тях са прилежащи и обекти в съседния град Етрополе, както и култовото заведение от 80-те години „Шатрата". Именно в „Шатрата" Румен Гунински-старши е бил дълги години барман.

Гунински е определян като бос на правешкия туризъм. Фирмата „Езтур", чийто изпълнителен директор е Гунински, е част от икономическия холдинг на „Агрохолд" АД, който чрез акции в дружеството „Тера Тур Сървиз", което е еднолична собственост на бащата на Валентин Златев - Васил, държи капитала на „Езтур". В момента фирмата е в ликвидация, като срокът за това изтича на 3 декември 2009 година.

Самият Гунински е участник в приватизационните сделки за придобиване на изгражданите по времето на Тодор Живков представителни обекти в Правец и региона. Той е гарантирал, че правителствената резиденция край Правец няма дългове, когато за апетитния имот се състезават Мирчо Петков-Циганина, Валентин Захариев и Желязко Христов, а по-късно и босът на „Лукойл" Валентин Златев.

Според една от версиите на разследването, Циганина е потърсил хора, занимаващи се с отвличания в България, за да разчисти сметките си с фамилията Златеви.

ИЗБОРИТЕ - ВЪЗМОЖНА ХИПОТЕЗА ЗА ИНЦИДЕНТА

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира вчера, че МВР гради различни версии за отвличането на Румен Гунински и се проучват всички свързани с младежа лица. Не е известно семейството на студента да е имало проблеми, които да доведат до отвличането на Румен. Цветанов посочи, че не е изключено зад похищението да стоят мотиви, свързани с местните избори в Правец, но това засега е само хипотеза. Бащата Румен Гунински е бил разглеждан като възможен кандидат на БСП за кмет на предстоящите на 15 ноември местни избори в Правец, в последния момент обаче червените се спрели на друг кандидат. Според Цветанов отвличанията ще са форма за правене на бизнес, към който ще се стремят престъпните групировки.

ЕДНА И СЪЩА ГРУПА СТОИ ЗАД ОТВЛИЧАНИЯТА

Подобна схема се разигра при отвличането на директора на ФК „Литекс" Ангел Бончев, където похитителите се надяваха да получат парите от собственика на клуба Гриша Ганчев. Схемата обаче не сработи, тъй като Ганчев отказа да даде пари, а Бончев събра малка сума, която бе предадена, уж, като благотворителност. Бизнесменът се завърна, но с два отрязани пръста.

По подобна схема преди време бе похитен и синът на бившия транспортен министър от кабинета „Костов" Вилхелм Краус. Краус също е близък на Валентин Златев, той беше в надзорния съвет на „Лукойл" до 2005 година.

При отвличането на Михаил Краус Златев се бе заканил да докара руските спецчасти от „Алфа", за да разбият групировките у нас, тъй като полицията е безпомощна да се справи с отвличанията.

Поредното отвличане пък оставя впечатление е, че то е отлично организирано и извършено от спецове в този вид престъпления. Това бе потвърдено и от главния комисар на МВР Калин Георгиев, който посочи, че вероятно се касае за една добре известна организирана група, занимаваща се с отвличания. Думите на Георгиев обаче впоследствие бяха разкритикувани от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Главният прокурор Борис Велчев пък защити Георгиев, като отбеляза, че комисарят вероятно е имал предвид не че групата е добре известна, а че почеркът й на действие е познат вече в МВР. Това пък потвърждава версията, че една и съща група извършва отвличанията в България.

ФИРМИТЕ

Името на бащата Румен Гунински, според „Дакси", фигурира в няколко фирми. Това са „Университетски недвижими имоти-Правец", „ Булит", „Фламинго" и „Рум ойл", „Голд тайм". Участва в сдружение на частните търговци в община Ботевград „Орханиец 98", футболен клуб - Правец-99, Фондация за възстановяване на правешкия възрожденски манастир „Св. Теодор Тирон", сдружение „Обединен спортен клуб-Правец- 2008".

РУМЕН ГУНИНСКИ-СТАРШИ: НЯМАМ ДЪЛГОВЕ, НЕ ЗНАМ ЗАЩО ПОСЕГНАХА НА СИНА МИ

Никой не се е обаждал с искане за откуп за сина ми. Скромно и добро дете е и учи. Учудващо е защо посегнаха на него, нямам дългове, заяви пред Дарик радио бащата Румен Гунински. Той разказа, че се е чул със сина си малко преди да стане отвличането и му казал, че ще слезе до магазина да си купи нещо за ядене. Бизнесменът допълни, че няма неуредени финансови задължения, а единственият кредит, който има, е към банка. На въпрос бил ли е предупреден, че може да се случи нещо подобно, бизнесменът отговори: Не, това е някой доброжелател. Нито някой ме е предупреждавал, нито ми е звънял за срещи, нито за други неща. В това нещо няма грам истина.

Пред bTV пък Гунински отговори на въпроса дали мисли, че отвличането може да е свързано с връзките му с шефа на „Лукойол" Валентин Златев и с това, че са от така наречената номенклатура."Номенклатура? Силно казано. Какво ни е номенклатурното - че сме родени преди 10 ноември ли?! Не мисля, че има връзка с Вальо Златев. Да, приятели сме. Но нямаме общ бизнес. Само обслужвам обекти на „Лукойл" на франчайз, допълни бизнесменът, който е и общински съветник от БСП в Правец. Запитан дали според него са верни анализите на МВР, че група за отвличания е набелязала по списък бизнесмени, за които се смята, че са направили първия си милион с т. нар. „соцпари", той отвърна: „Не съм от тези аз. Не са ми дали на мен". Той заяви още, че е богат човек, но с кредити.

 ТАТКОТО БИЛ АГЕНТ, ВЪРТИ БИЗНЕС С ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ

Румен Гунински-старши е общински съветник от БСП в Правец, член е на комисията „Бюджет, финанси и икономика" в общината. Занимава се с туристически бизнес, притежава редица заведения. Бил е барман в популярното заведение на Балкантурист „Шатрата". Гунински е собственик на седем фирми и участва в управлението на още 12. За него се знае, че е близък приятел със семейство Златеви - бившия кмет на Правец Васил Златев, както и със сина му - шефа на „Лукойл" Валентин Златев. Развива съвместен бизнес с тях. Гунински е съдружник с Васил Златев във фирмата „Университетски недвижими имоти - Правец" АД. Притежава и петролната фирма, „Рум Ойл" ООД.

Връзка между Златев и Гунински се открива и във фирмата „Езтур". Гунински стана изпълнителен директор на „Езтур", след като контролният пакет акции бе изкупен от „Тур сървиз" - дъщерна на фирмата на Валентин Златев „Агрохолд". Собствеността включва хотела и заведенията около езерото до Правец, както и басейна, хотел „Моновец" в центъра на Правец и хотел „Еверест" в Етрополе. Според запознати Гунински движи почти всички проекти на Валентин Златев в региона. Според местните напоследък Гунински и Златев не били в добри отношения.

Справка в информационните масиви на Комисията по досиетата показва, че Румен Гунински е бил агент на Държавна сигурност. Вербуван е през 1982 година от служителя Цвятко Катеринкин. Агентурният му псевдоним е бил Гочев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
tarikata

tarikata

24.10.2009 | 19:55

ВЕДНАГА ТЕЗИ ДЕТО СА ГО ОТВЛЕКЛИ ДА ОТВЛЕКАТ И БАЩА МУ И ДА ИСКАТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТКУП, АКО ДО 24 часа не изпълнят ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ. Умната защото се бавите и губите а някой трупат дивиденти като КИРОВ хванете и него Ако искате хванете и мене но ще искам част от откупа защото аз нямам!!!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?