71

Подписахме със Скопие за жп линия, ще си сътрудничим в земеделието и бизнеса ВИДЕО

Предвидени са и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование

 

Българският премиер Кирил Петков и колегата му от Северна Македония Димитър Ковачевски дават  брифинг за медиите след междуправителственото заседание на двата кабинета.

То се проведе по време на ответната визита на премиера и 13 министри от Северна Македония в София след посещението на Петков в Скопие на 18 януари.

Преди заседанието беше проведен разговор на четири очи между двамата премиери.

 

След съвместното правителствено заседание бяха подписани следните официални документи между двете страни:

Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието

Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие

Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия


"Историческата група набеляза, че следващите 4 месеца ще имат поне три срещи. Целта е да имаме икономическо развитие, което и гражданите на България, и тези на Северна Македония да усетят", заяви премиерът Кирил Петков след полагане на подписите.

"Това е примерът за новия подход, който ние даваме, посочи той. Всеки министър постави поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи с много къси срокове за изпълнение и следващата среща е идната седмица, каза Петков и добави още "Транспортната комисия дори сподели, че Коридор номер 8 е излязъл от плановете, но го връщаме на картата, отсече той.

"Искам да благодаря на моя приятел Димитър, който даде цялата си енергия да организира работна група със своите министри", посочи Петков.

Ковачевски благодари за гостоприемството на министрите и на премиера, както и на македонските министри.

"Искам да благодаря за гостоприемството. Както каза премиерът Петков, аз съм доволен от днешните срещи. Много важно е, че министрите работиха в групи за конкретни идеи. Групата в икономическата област - за енергетика, земеделие и туризъм, вече има план на действие за следващите месеци. Същото се отнася за групата за култура и образование, където също имаме план, за съдействието между университети  и др.

Добре е, че има план всяка седмица да се срещат секторните експерти, но още по-важно е, че ще бъдат включени всички и от компании до образователни институции да видят ползите от сътрудничеството между двете страни", коментира Ковачевски. Той подчерта, че ще се забърза и работата на историческата комисия. 

 

От Министерски съвет по-късно уточниха, че в присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави. Официалното подписване се състоя след проведеното пленарно заседание на двете правителства в София.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори.

Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония. Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни.

Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни.

Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

Освен съвместното заседание, днес са предвидени и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование.

Ще се проведе и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователни въпроси.

По-късно следобед президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски, на когото предстои среща и с председателя на Народното събрание.

 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
И това е случка от 2014 година

И това е случка от 2014 година

25.01.2022 | 17:11

Ще се качвам на кораб от Малмьо Швеция за Травемунде Германия Тръгвам да си купувам билет за кораба Изведнъж чувам глас Брато Брато А я се обръщам Кажи Брато какво искаш И получавам отговор.АБЕ БРАТО ТИ ОТ НАШ ТИ ЛИ СИ Това са думи на брат македонец със БЪЛГАРСКИ ПАШАПОРТ У ДЖОБО И СО ДВЕ ИМЕНА -----ИВАНЧО ВАСИЛЕВСКИ Това брат Иван от Македония чийто пашапорт е печатан в централата на ВМРО и лично от другаря и брат Шкембе Войвода и негова чифутска дружина осребрено Та ми стана малко шугаво га мъ пита брата от Македония дали съм от техните Тъ Така

Отговори
3 1
Реалист

Реалист

25.01.2022 | 15:29

Не ни щат.Не го ли разбрахте!За тях ние сме татари и бугарски фашистки окупатор.Спрете с тая наивност.

Отговори
6 1
МАКЕ

МАКЕ

25.01.2022 | 15:24

МЕМУРАНДУМИ, МЕМУРАНДУМИ ДРЪН ДРЪН! НЕ СЕ ПИШЕ КАКВО СА СЕ РАЗБРАЛИ ЗА ДОГОВОРА ПОДПИСАН МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ И НЕГОВОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ!!! С ТИЯ МЕМУРАНДУМИ ДА НЕ СТАНЕ КАТО ДОГОВОРА - ОНИЯ ЛЪЖЛЮВЦИ СА ПРОФЕСИОНАЛНИ МУШМУРОЦИ! САМО СРЕЩУ РЕАЛНО НЕВЪЗВРАТИМИ НЕЩА!

Отговори
6 2
Аууууууууу

Аууууууууу

25.01.2022 | 15:17

Аууууу Веке имаме две успоредни джелеза Барон Хиршовата джилезница ряпа да яде

Отговори
4 2
Вярвайте на Кирето

Вярвайте на Кирето

25.01.2022 | 14:18

Той никога не лъже!

Отговори
7 3
илиев

илиев

25.01.2022 | 13:39

Чета за меморандума за ж. п. линията и виждам, че е точно така както писах преди време.Македонците ще подпишат всичко само ще добавят , че заедно ще търсим пари и ще ни гледат сеира.Трай коньо за зелена трева.Мисля ,че това е 5, 6, или незнам кой си меморандум по този въпрос от 1992г. насам и нищо. Наивници!

Отговори
12 1
Ние знаем че македонците са си българи

Ние знаем че македонците са си българи

25.01.2022 | 13:12

Ами кажи Кога реално ще повишите доходите заплати и пенсии на българина че ни омръзна да слушаме само лъжи и кога ще оправиш НОИhttps://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
13 4
Сик

Сик

25.01.2022 | 14:48

Само циганите, помаците и гербаджиите чакате някой да ви повиши доходите. Нормалните хора си ги повишават сами.

Отговори
2 6
ЛЕДОВЕТЕ СЕ ТОПЯТ, ДРУГАРИ ЗАСЕДАТЕЛИ!

ЛЕДОВЕТЕ СЕ ТОПЯТ, ДРУГАРИ ЗАСЕДАТЕЛИ!

25.01.2022 | 12:52

Най-после добри новини! Омразата и от двете страни на границата трябва да спре!

Отговори
5 9
ПОПИВАНОВ

ПОПИВАНОВ

25.01.2022 | 12:52

ТОВА Е ПЪТЯТ ДА ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА НЯМА ГРАНИЦА МЕЖДУ ДВАТА БРАТСКИ НАРОДА, НО ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС Е ДАЛИ ЕШКЕМБЕ ВОЙВОДАТА ЛЕГНАЛ НА ПУСИЯ ЩЕ ПОЗВОЛИ ТОВА ЕСТЕСТВЕНО ОБЕДИНЕНИЕ, 30 ГОДИНИ БЕЗПЛОДНИ СПОРОВЕ КОЙ Е ПО НАЙ, ВРЕМЕ Е НИЕ КАТО ПО ГОЛЯМ БРАТ ЗА РЪЧИЧКА ДА ПОВЕДЕМ МАЛКИЯ СИ БРАТ

Отговори
4 10
Стига с тази романтичка.През носа ще ни излезе

Стига с тази романтичка.През носа ще ни излезе

25.01.2022 | 15:26

За жалост вече не са никакви братя ,а озверели от сръбско насъскване еничари.

Отговори
8 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?