3906

Почти двойно: МВР иска да увеличи таксата за личните карти

Сериозно поскъпване на таксите за издаване на лична карта, предлагат от Министерството на вътрешните работи. Ако стане факт - документът за самоличност на тийнейджърите от 14 до 18-годишна възраст ще струва 21 лева, вместо досегашните 13.

За пълнолетните и тези до 70 години - таксата става 30 лева срещу 18 в момента. Увеличение има и за хората с ТЕЛК над 50%. Идеята все още се обсъжда.

Таксите за бърза и експресна услуга остават съответно тройно или петорно на цената за обикновена поръчка. Така, пълнолетните ще плащат 60 лева за издаване на лична карта до 3 дни и 150 за 8 часа.

От министерството на вътрешните работи обясняват, че причината за увеличението е предстоящата смяна на формата на личната карта с такъв, който е съдържа чип с биометрични данни.

В размера на таксите за издаване са включени разходите за материално-технически и програмни средства и за услуги, необходими за издаване на новата.

Издаването на първа лична карта остава безплатно. Хората над 70 г. също няма да плащат за документа за самоличност.

От МВР обясняват още, че новите карти ще започнат да се издават след влизането на предложенията в сила и при техническа възможност, но трябва да е тази година.

След стартирането на издаването на лични карти от новия образец ще бъде преустановено издаването на лични карти от сегашния образец. Новите такси ще се събират само за издаване на лична карта от новия образец, пише 24часа.

С предложените промени ще се сложи край и на безсрочните документи. Ако те се приемат - валидността за хората над 70 ще е 30 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Данчо

Данчо

18.04.2024 | 10:11

Е нали на радев служебния мвр министър даде двойни пари за машините за л.к., сега овцете трябва да се острижат

Отговори
0 0
Боко тиквата

Боко тиквата

17.04.2024 | 23:12

Пак ще пълня чекмеджето

Отговори
14 0
Анонимна ма не чак толкова

Анонимна ма не чак толкова

18.04.2024 | 06:47

От "греда"! Ще увеличиш таксата ,когато научиш как "касиерката" която ,ще ми свали отпечатъците от биометрични данни....знае какво е "биометрични данни". Поздрави . Тогава в името на народа ,ще споделя 150лв(трябват ми 50лв,назаем ,ще звънна до вилата ми в Бояна).Че то майчинството в Бг е 100лв.и ще ти ги предам ЛиЧно!♉

Отговори
2 2
Минаващ

Минаващ

17.04.2024 | 23:11

Дойде герб и се започва

Отговори
13 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?