2374

Почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий, обявени за покровители на Европа

На 11 май църквата отбелязва празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св. Кирил и 6 април за св. Методий. Те са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните.

За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на Българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

Първи известия за празнуването на братята Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 година на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на Светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград заедно със служба и за Свети Иван Рилски. От страниците на "Цариградски вестник" от 26 април 1858 година будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо "Три светии" "Св. Св. Кирил и Методий" като училищен празник.

От 1863 година 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. 

През 1892 година в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви, народе възродени". През май 1901 година учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към стихотворението. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на един ден – само на 24 май. След 1969 година се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече имаме два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).

В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. 

След повече от един век - през 1980 година, това признание идва и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?