4020

Почина известен български музикант и вокален педагог

Почина ръководителят на вокално трио „Агра” в Попово Йордан Габровски - личност, превърнала се в символ на музикалното дело в града и общината, информират от местната администрация.  

Габровски е музикален педагог, творец, обществен и културен деятел, оставил значима следа сред своите ученици, приятели и съграждани. Той е Почетен гражданин на Попово, като с труда си допринася за популяризиране името на родния край.  

Роден е на 26.10.1943 г. в поповското село Кардам.  Завършва Поповската гимназия, а след това Шуменски университет „Еп. К. Преславски” и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Над 40 години работи в образователното дело, като 25 години от тях е ръководител на духов и фанфарен оркестър. Бил е художествен ръководител на мъжки вокален октет, както репетитор и диригент на смесен хор. 

Над 40 години е ръководител на представително вокално трио „Агра” – носители на „Сребърна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Завоювали призови места и медали от множество национални и международни фестивали, концерти и конкурси, добавят в творческата му визитка от общинската управа.

До последно ръководи и певческа група „Антола”,  дует „Антола”, певческа група „Кръстопът на спомена“ в село Ломци. Повечето от произведенията, които те изпълняват са негова обработка и аранжимент. Като музикален педагог оказва методическа помощ на художествените колективи от община Попово.

„Отиде си голям професионалист. Идеалист, перфекционист. Помня го още от своето детство, помня подкрепата, помня всяка една негова заръка в музиката. Помня отношението му и голямото му благородство“, каза за Габровски народният певец от Попово Петър Кирилов.

Погребението на Йордан Гарбоски ще бъде утре, от 11:00 часа, на централните гробища в Попово. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?