49

Почина един от най-известните реставратори у нас

Почина доц. Стефан Христов Тъпанов, ръководител на катедра „Реставрация“ в Националната художествена академия, който повече от петнадесет години организира и ръководи реставрационните дейности на стенописите в Рилския манастир, съобщи "Двери".

Стефан Тъпанов е роден на 4 юни 1963 г. в гр. Шипка. През 1982 г. завършва ССХУ, Казанлък, а през 1982 г. – Националната художествена академия. Той е един от най-известните реставратори у нас. Преди повече от петнадесет години на него е поверено ръководството на мащабната дейност по възстановяване на стенописите в Рилския манастир. През 2007 г. са реставрирани фреските на Дупнишката и Самоковската порта, през 2009 г. – нартиката на главната манастирска църква „Рождество Богородично“, след което се преминава към реставрация на вътрешността на храма, като работата започва от параклиса „Успение на св. Йоан Рилски“ и завършва с фреските в олтара, по които се работи от това лято. Реставрирани са също и стенописите в храма „Успение на св. Йоан Рилски“ (старата постница при гроба) и метоха „Орлица“.

 
През тези години доц. Тъпанов работи в тясно сътрудничество с игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий и заедно осъществяват грандиозното дело по пълното обновяване и възстановяване на уникалните стенописи на най-големия манастир в България.

Доц. Стефан Тъпанов работи и по много други проекти, сред които реставрацията на църквата „Св. Георги“ в с. Долни Лозен, храм „Св. Димитър“ в с. Мирково, стенописите в Куриловския манастир, главната църква в Дивотинския манастир и др.

Поклон пред светлата му памет!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?