46

По-висока минимална заплата от днес: Вижте промените за служителите, майките и безработните

Минималната работна заплата, майчинството, детските и някои осигуровки се променят от 1 април.

Работим минимум за 710 лева 

Минималната работна заплата за страната се увеличава от 650 лева на 710 лв. Ръстът е с 9,2% спрямо сегашната й стойност. Инфлацията за февруари на годишна база обаче е 10%, така че хората, които работят на минимална заплата, няма да усетят от увеличението почти нищо. От новата им заплата 710 лева де факто в джоба им ще влязат едва 550,94 лева. Всичко останало отива за данъци и осигуровки, които се покриват само от работника. Разходът за работодателя пък е 845 лева. По данни на синдикатите с нови заплати от днес ще са над 22% от заетите.

Майчинството скача с 60 лева

 Майките, които са останали вкъщи, за да гледат дете, което е между 1 и 2 години, също ще получават по 710 лева. До вчера паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст беше 650 лева. Майките получаваха 650 лева за втората година едва от октомври месец миналата година. Преди това години наред обезщетението възлизаше на 340 лева.

Безработните с най-малко 18 лева на ден

Хората, които са на Бюрата по труда, ще взимат минимум 18 лева на ден. Това е с 6 лева повече от досегашните 12 лева. Тези пък, които са се осигурявали на висока заплата, но все пак са стигнали до Бюрото по труда, ще взимат максимум 85.71 лева на ден. Разликата с предишното ниво е десетина лева.

Детски за повече семейства

Помощите за деца ще достигат до повече семейства. От днес доходният критерий става съответно 610 лева - за получаване на пълния размер на помощта, и от 510 до 610 лева - за получаване на 80 процента от нея. Увеличават се и детските надбавки, като за едно дете сумата се повишава от 40 на 50 лева, за две - от 90 на 110 лева, за три - 135 лева.

Без запори на пенсии до 710 лева

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева  няма да могат да бъдат запорирвани от 1 април. Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева. Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии и заплати с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии няма да могат да се правят удръжки. Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор. Така например, ако пенсионер или работещ получава на месец между 710 лева (колкото е минималната заплата от 1 април) и 1420 лева (двукратния й размер), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца, и една четвърт, ако има такива, които издържа. 

Осигуровки върху 710 лева за фермерите

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се също се увеличава от 650 лв. на 710 лв., считано от 1 април. А този за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се увеличава от 420 лв. на 710 лв. Фермерите и техните браншови организации предупредиха, че почти двойният скок при осигуровките може да увеличи сивия сектор.

Безработните с 28,40 лева вноска за здраве

Здравната вноска за безработните става 28,40 лева месечно. Става въпрос за хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване

Купуваме по-скъпо стаж за пенсия

С 11,88 лв. се вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия. За всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 140,58 лв. Причината е, че от 1 април минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се е 710 лв. Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума. Досега един месец купен стаж бе 128,70 лева.

Без пари в детската градина

Общинските детските градини стават безплатни. Досега в Пловдив родителите плащаха максимум 50 лева на месец (за първа и втора група) и 36 лева (за предучилищните групи).

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
държава мащеха

държава мащеха

01.04.2022 | 13:01

Минималната заплата става 710 лв, но от нея се плащат данъци. На бежанците държавата им дава по 40 лв. на ден т.е. - по 1200 лв месечно, чисти, без данъци, а сега ще им плаща и социални осигуровки. Някои от тези бежанци вероятно имат нужда от подкрепа. Но има и заможни украинци, със скъпи коли и добри финансови възможности. Нашата държава не прави разлика. Разликата е само за българите. Никой не се интересува как живеят трайно безработните и болните, както и тези, които са навършили години за пенсия но нямат изискуемия стаж.

Отговори
1 0
Невежа

Невежа

01.04.2022 | 11:41

"Безработните с 28,40 лева вноска за здраве Здравната вноска за безработните става 28,40 лева месечно. Става въпрос за хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване" - моля някой компетентен да ми разясни как ако не работя и не получавам доходи, ще намеря тези близо 29 лв. за здравни вноски, като ида на личния лекар за направление ще дам още 3 лв., като ме изпрати на специалист още 3 лв. и т.н, и то при положение, че щом не получава доходи човек е логично, че няма тези пари и съответно, понеже сме големи хуманисти, ама не към собствения си народ, щедро раздаваме безвъзмездна здравна грижа за всички бежанци в рамките на 1 година. Кой и откъде я плаща тази една година? Някой пита ли тези, които внасят парите със своите данъци и осигуровки дали са съгласни? Хуманизъм на чужд гръб ми идва популистко...И защо не ни прекръстят вече на Абсурдистан, не мога да разбера, че да се свърши тая мъка!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?