1553

По мечтания, но труден път на Харвардските двама братя

Българският премиер, 8 президенти на САЩ и 188 милиардери са преминали през прочутия университет

След броени дни идва най-българският празник - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Народът ни винаги се е стремял да отвори пред децата си дверите на знанието. Затова младите всяка година напират към висшите учебни заведения у нас и по света с надеждата, че доброто образование ще им отвори и желаните възможности в живота.

----------------------------------------------------------------------------------------

„Харвардите“ стана нарицателен термин в България за Кирил Петков и Асен Василев, двама от тримата най-силни политици у нас към този момент. Премиерът и неговият вице са завършили различни програми в най-популярния университет в света, намиращ се край Бостън, в щата Масачузетс, САЩ.

„Харвардите“ за българина вече е синоним на цялата политическа формация, основана от Петков и Василев. Доскоро обаче името на този университет означаваше за нашенеца

обетована земя на образованието, достъпна  за мултимилионери и гении.

Особено в годините, когато трудно се получаваше виза за Германия, да не говорим за САЩ.

Некоректно е да определим Харвард за най-добрия университет в света, защото в последната класация, макар и субективна, той е на пето място след Масачузетския технологичен, Оксфорд, Станфорд и Кеймбридж. Но определено остава символ на успех и номер 1 сред „събратята“ си от Бръшляновата лига.

 

Рекламата е огромна - там са завършили 8 американски президенти и 188 милиардери. В Харвард второкурсникът Марк Зукърбърг измисля Фейсбук като забавление между съквартиранти. Там Бил Гейтс пише първата си програма и прекъсва едва във втори курс през 1974 година, за да му бъде връчена диплома по “заслуги“ цели 33 години по-късно.

Има и далеч по-приятни за купон възпитаници на Харвард като актьорите Елизабет Шу, Натали Портман, Мат Деймън или Томи Лий Джоунс.

Харвард е основан като колеж през 1636 година, който съществува и в момента, като обучава бакалаври. С времето се превръща в университет със създаването на още 12 училища, които предлагат магистратура и докторантура по бизнес, медицина, право, политически науки, изкуства, религия, технологии и т.н.

Всъщност,

Асен Василев е 100 процентов „харвардец“

 - той е приет там веднага след гимназията в Хасково и минава през всички стъпала, докато Кирил Петков кара направо магистратура. 

Приемът е ужасяваща мелачка - успяват около 4,7 процента от кандидатстващите всяка година над 50 000 умници от цял свят. Няма критерий, но за старт пълното отличие от училище е задължително и най-лесното. Средният резултат от изпита по SAT e 1510 от максимален 1600. Така че при 1580 можете да бъде сигурен - ще ви приемат. При ACT (друг тест, използван в американските университети), средният резултат е 34.

Но дори да изкарате добри оценки, това не означава нищо. От Харвард преценяват какъв потенциал имате за развитие, какви лидерски качества притежавате, с какво може да допринесете за академичната общност, какви са интересите ви извън ученето, дори какво е чувството ви за хумор. И когато има резултати на теста плюс съвпадение на търсенето - честито, минавате едно ниво! Още не сте приети в Харвард, защото трябват пари, много пари. Сумата зависи от курса на обучение и специалността, но средно

75 000 долара на година за такса, настаняване и разходи

ще ви оправят. Разбира се, те не са по силите на 99 процента от семействата. Хората в САЩ инвестират в мозъци, затова академичният фонд на университета от над 50 милиарда долара годишно позволява стипендии за около 75 процента от студентите. Част от тях пълни, като са съобразени и с доходите на семейството, не само с резултатите.

Е, тогава вече сте готов да последвате Кирил Петков и Асен Василев. Но не мислете, че 75 процента от състудентите ви ще бъдат с вашия социален статут. Редица движения се оплакват, че 44 процента от студентите в „Харвард“ са деца на вече завършили, на спонсори, преподаватели и служители там. Тоест, наследници на каймака на Америка.

Усилието си заслужава, защото не само ще завържете приятелства с бъдещия световен елит. Диплома от Харвард гарантира на практика 100 процента успех при кандидатстване за работа, и то не каква да е, а например президент на САЩ. Или премиер на България.

 

Как се влиза в Бръшляновата лига

Фулбрайт“ е фондация, основана през 1945 година от едноименния конгресмен, за да помага на чуждестранни студенти да учат в САЩ. През годините над 100 българи са се възползвали от нея. Снежана Тенева, консултант по образование в САЩ във фондацията даде интересен поглед пред „Марица“:

Помагаме на талантливи българчета за университети в САЩ, включително Харвард и останалите от Бръшляновата лига. Не само за тестовете, но и за изграждане на образа на успешен кандидат. Попълва се апликация, като особеното е, че се кандидатства успоредно за прием и за стипендия.

Критерий е и отличната диплома, отначало се изпращат оценките от 9., 10. и 11. клас. Подаването на апликациите е в началото на 12. клас. Тази година беше до Коледа, а през март или април се получава отговор за прием. След това се праща академична справка за първия срок, после за цялата година на 12. клас плюс оценките от матурите. На място се носят и дипломите, ако разбира се, сте приет.

Критериите са високи навсякъде в САЩ. Идеята е да се намери съответствие между кандидата и университета. И само там, където се препокрият интересите, се стига до прием. Но зависи и от финансите на университета, от нуждите на кандидата от стипендия. Логично, колкото по-голям е финансовият принос на семейството, толкова е по-голям шансът детето да бъде прието. Затова и всичко е „ЗАВИСИ“, особено когато говорим за Бръшлянова лига.

В някои случаи има и лични интервюта, повечето са препоръчителни. Но специално българчетата искат в най-елитните американски университети, а оттам желаят да ги видят. Интервюта правят вече завършили въпросните университети, които работят по Европа, по България.

Нямам статистика колко българи са в Бръшляновата лига към момента. Новото правителство обаче е успешна реклама на американското образование. Не бива обаче да създаваме илюзия, че всеки завършил Харвард ще стане премиер на България. Но пък децата могат да мечтаят, няма лошо.

Българчетата са уникални, изключително талантливи, бих казал - гениални, и постигат изключителни резултати на тестовете. Няма кой да ти даде за 4 години бакалавър над 300 000 долара, ако не си гениален. Особено децата от математическите гимназии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе. Великолепни са! Много мислещи и анализиращи и високи постижения на тестовете.

Тенденциите се менят. Преди езиковите гимназии имаха по-високи резултати, но от 10 години насам определено математическите ги бият, включително и при езиковата част от тестове.

Тази година определено виждам ентусиазъм към образованието в Америка, като го отдавам и на Кирил Петков.

Стипендията за САЩ отново е „ЗАВИСИ“. Аз имам тази година талантливо момче, което не само получи пълна стипендия от Колумбийския университет, тоест - нула долара от родителите, но му дадоха и 10 000 долара допълнително за научни изследвания. Момчето завърши варненската природо-математическа гимназия. Така че - случва се и пълна стипендия за елитните университети, но не бих казала, че е често явление. Битката е ожесточена. Тази година имаме прието дете в Йейл, но не с пълна стипендия. Миналата имаше българче  в Дартмут  с пълна. Сумите са различни, в цитираните случаи говорим за 80-90 хиляди долара.

При бакалавърските степени не може да бъдат кредитирани таксите. Гарантират се от университета понякога суми от 5-7 хиляди долара, т.нар. институционален заем. Но това е капка в морето.

За спонсориране от български фирми поне аз не зная. Има само пълни стипендии от нас - „Фулбрайт“, които са обаче само за докторски и магистърски програми.

 

Д-р Мария Каназирска:  

Достойни пловдивчани са гостували в университета

От Хенриета Георгиева

 

Д-р Мария Каназирска е наследник на известен пловдивски род. Завършва медицина с отличие. Със съпруга си проф. Петър Василев работи 25 години в университета в Харвард. Двамата емигрират в САЩ през 1983 г. Проф. Василев завежда Лаборатория по ендокринология в Катедрата по медицина на прочутото учебно заведение. Каназирска е член на преподавателския състав и подбира българите, които от 1991 г. до  днес са гости на Молитвената закуска на американския президент.

-----------------------------------
- Д-р Каназирска, дипломата от Харвард дава ли отлични шансове за реализация?

- О, да, Харвард са завършили поне осем американски президенти, сред които двамата Рузвелт - Теодор и Франклин Делано,  Джордж Буш-младши, Барак Обама, Джон Кенеди,чието име носи прочутото Училище по политика, Kennedy School of Government.

Преподавателите в университета са изключително подбрани. Но по-важна от количеството и качеството знания, получени в Харвард, е средата там. Точно тази среда с акцент на дълга, достойнството, честта на човека, на търсенето на истината са основните.

Затова университетът подбира кандидатите си като личности, не по бележки. И всеки дошъл в Харвард и доказал, че от него може да стане личност, която може да даде принос в обществото, може да разчита на съдействие. Специален финансов офис се занимава с отпускането на стипендии и заеми за затруднените студенти.

 Огромно впечатление ми направи скромността на хората в Харвард, някои изтъкнати учени - никой не парадира с това, че е част от толкова престижна институция.

Присъствието в Харвард ни промени - основното в това общество е стремежът към баланс, към градивен диалог, който води до успеха и истината. Разбрахме, че истината се постига в диалога между нас.

- Първият демократично избран президент д-р Желю Желев е и първият президент от бившия соцлагер, който посещава Харвард. И то благодарение на Вас и съпруга Ви. Как успяхте?

- Пристигнахме в Харвард, когато президент на университета беше Дерек Бок - изключително ерудирана личност, с когото имах шанса да контактувам многократно. През 1990 г. научихме, че Андрей Луканов, комунистически лидер, в момента български премиер, е поканен да изнесе лекция в Харвард. Съпругът ми беше толкова възмутен, че реши да обяви гладна стачка с плакат: "Два комунизма за един живот са много". 

Наши приятели обаче го посъветваха да обясни кой е Луканов в писмо до президента Дерек Бок. Само 3 часа по-късно лично Дерек Бок се обади да благодари за информацията. Каза, че визитата на Андрей Луканов в Харвард е отказана.

 Така се появи шанс в университета да дойде д-р Желев, който по същото време беше в САЩ. Организацията на визита, която не е в предварителната програма на президента, беше изключително трудна, но успяхме. Помогна ни и шансът и стана невъзможното - през октомври 1990 г. посрещнахме д-р Желев в Бостън с хляб и сол.

Дворът беше пълен със студенти - дори бяха качили лозунг с надпис  „Вермето е наше“ на паметника на Джон Харвард. Бяха разменили буквите, но развяваха гордо най-популярния лозунг на българската демокрация.

Един студент подари шапката си на д-р Желев, който веднага я сложи на главата си. Речта на българския президент беше бурно аплодирана, а двамата с Дерек Бок си допаднаха, като че ли се познаваха от години.

- Какво е българското присъствие в Харвард?

- Винаги в Харвард  присъствието на български студенти и специализанти е било значително. Имало е години, когато в Харвард е имало 17 души студенти от България, което е наистина огромно постижение. Гордяла съм се с невероятната амбиция на българите да оцелеят и да успеят в чужда среда. 

-  Колко значимо е пловдивското присъствие, за което Вие имате персонални заслуги?

- Доста изтъкнати пловдивчани са гостували в Харвард. Със съпруга ми сме били лица за контакт за Националната молитвена закуска на американските президенти. Винаги се стараехме да доведем гостите в Бостън, да организираме среща с маршала на Харвард, който е нещо като външен министър.

Сред първите, които имаха официално посещение след Желю Желев, беше пловдивският общественик и депутат от 38-ото НС Юлий Славов през 2000 г. На Молитвената закуска и в Харвард са гостували бившият пловдивски кмет д-р Иван Чомаков, бившият зам.-кмет Атанас Славов, бившата кметица на район "Южен" Стефанка Ламбрева.

През 2008 г. гостува Петър Тодоров, тогава шеф на районно в Пловдив, а сега е главен секретар на МВР.  През 2013 г. на закуската дойде Здравко Димитров, тогава областен управител на Пловдив. Той направи много силно посещение в Харвард - впечатли маршала с изключителната си подготвеност по темата образование. 

- Как оценявате сегашния премиер, който е също с харвардска диплома?

- Твърде е рано за оценка, но желая на сегашните управляващи успех в тази трудна ситуация. Дано премиерът, министрите, а и всички ние да станем по-меки, да не съдим толкова бързо и  строго. Тревожи ме това, че всеки, който идва на власт, тръгва с ножа напред. Пожелавам на новите управляващи у тях да преобладава духът на градивност, умереност, чувството за запазване достойнството на другия.

 

Пловдивчанката Елена Лау:

Харвард ме научи на дисциплина и екипна работа

 

От Хенриета Георгиева

 

Визитка

Елена Лау е пловдивчанка, носи фамилията на съпруга си. Мениджър е в софтуерна компания. Завършила е  магистратура със специалност Организационно поведение и човешки ресурси в Разширено училище в Харвард /Master of Liberal Arts (ALM) in Extension Studies/. В Пловдив е учила в ОУ „Елин Пелин“ и в Националната търговска гимназия. Бакалавър със специалност „Индустриален мениджмънт“ и магистър със специалност „Човешки ресурси“ в Технически университет, София.

- Защо избрахте да учите в Харвард?

- Винаги съм считала Харвард като еталон за образование. Сигурно не съм единствената, която е искала да учи там, но мечтите се сбъдват с много упоритост и труд. За да науча английски език на ниво за Харвард, завърших няколко университетски курса по американска и английска литература. Работата ми за голяма компания пък ми позволи да постигна и финансова независимост - така постигнах условията да кандидатствам именно в Harvard Extension School.

- Помогна ли Ви дипломата, за да получите сегашната си работа?

- От 3 години работя за софтуерна компания като Мениджър успех на клиентите. Преди това 12 години съм работила в сферата на управлението на бензиностанции като Операционен мениджър и Директор по горивата. Дипломата ми помогна да получа първата позиция, когато нямах опит и образованието ми имаше по-голяма тежест от  стажа ми. След това при заемане на нова позиция водещо преди всичко е било какво и как съм постигнала в кариерата си.

- Какво е най-важното, което Ви даде обучението в Харвард? 

- Harvard Extension School ме научи на дисциплина, която не бях получила от никое средно или висше в училище в България. Научих се да формулирам теза, да изразявам мнение свободно, да работя в екип. Научих се в кои случаи да бъда настоятелна и в кои да отстъпя на някого с по-добра идея.

- Добро място ли е България за реализация на хора с добро образование?

- Трудно ми е да отговоря, защото живея в САЩ от 17 години и не съм напълно наясно с опциите за реализация в България. Поддържам връзка с мои приятели, които успяват с кариерата си в частния бизнес. Със семейството ми сме в България от няколко месеца и виждам доста обяви за професионална работа с европейски заплати. Това е добър знак, че професионализмът вече се цени.

- Къде предпочитате да живеете - в България или в чужбина?

- Истината е, че в една държава като САЩ знаеш точно какъв ще е резултатът от усилията ти, и заради това ми е по-лесно да полагам усилия в чужбина, където знам, че ще бъда възнаградена. Винаги ми се е искало да живея в България при семейството, сред приятелите ми. Да живееш в чужбина, докато родителите ти остаряват, не е лесно.

В САЩ животът е много по-динамичен и напрегнат от този в България. Но за хората, които си мислят, че имигрантският живот е лесен, ще дам няколко примера. Дълги години съм работила по 80 часа на седмица. Когато бях студентка в Харвард, работех по 60 часа на седмица, ходех на лекции вечер и пишех домашни през нощта. Имало е дни, в които съм спала по 2-3 часа. С първото си дете бях в майчинство само 8 седмици, а с второто - 12 седмици.

- Добър вариант ли е вземането на кредит за образование в престижен университет? 

- Според мен не са разумни големи студентски кредити, които се изплащат в продължение на десетки години. Разширеното училище в Харвард е доста по-евтино от редовното обучение в този университет, но въпреки това аз използвах кредит, който изплатих за три години. За мен този срок е разумен. 

- Какъв съвет бихте дала на млади българи, амбицирани да получат най-добро образование на всяка цена?  

- Съветвам бъдещите студенти да изберат университети, които предлагат практичен баланс между цена и условия. Да, добрият университет има значение, защото създава правилната атмосфера да се развиваш. Но нивото на знанията, с които ще завършиш, зависи най-вече от студента. Има много добри университети по-света, надявам се вече и в България, които предлагат подходяща атмосфера за развитие, без да ти дават тласък в живота с непосилен заем.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Яяяя

Яяяя

22.05.2022 | 09:15

Хубаво е ,че все още имаме умни деца. Лошото е ,че почти всички отиват да работят за успеха на чужда държава. Често даже против българските интереси...

Отговори
2 0
Срам

Срам

22.05.2022 | 00:25

Два тъпака излъгаха надеждите на хората .. !

Отговори
5 5
ДУДУК

ДУДУК

21.05.2022 | 21:37

Харвардските музиканти, свирачи на пиндостански дудук. Време е да ги изгоним, защото свирят фалшиво.

Отговори
6 4
Бончо

Бончо

21.05.2022 | 21:31

И сред учените има гламави каза баш майстора

Отговори
7 2
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

21.05.2022 | 20:37

КАКТО УМИШЛЕНО! СЕ КРИЕ ИСТИНАТА И ИСТОРИЯТА НА С В И Н С К А Т А ХАНЗА ОКОЛО БАЛТИЙСКО МОРЕ, ТАКА СЕ КРИЕ И ИСТИНАТА, ЧЕ ХАРВАРД Е ОПОРА НА ДЖЕДАИТЕ, ДЖЕНДЪРИ ИЛИ ПРОСТО П Е Д Е Р АСТИ ГАДНИ :) И ШКОЛА ЗА ПРЕДАТЕЛИ И ШПИОНИ РАБОТЕЩИ ЗА С В И Н С КА Т А БАНДА В ЛОНДОН. НИКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ СЕ ПОЛУЧАВА В ТАЗИ С В И Н СК О - ДЖЕДАЙСКА БЪРЛОГА

Отговори
2 4
Васето

Васето

21.05.2022 | 19:30

Кирчо и Кокорчо са срам за Харвард!

Отговори
13 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?