49

Плащат ни компенсация, ако 24 часа нямаме ток

Когато има авария в градските райони и доставчикът на ток не успее в срок до 24 часа да възстанови електроснабдяването, дължи еднократна компенсация на всяко засегнато домакинство - по 30 лева. Това обясни председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод продължаващите проблеми в много селища след зимната буря отпреди дни. Ако прекъсването на тока продължи повече от 36 часа, тогава за всеки 12 часа над 36-те се заплащат 20 лева на клиент - до възстановяването на захранването.

Но не всички, които в последните дни зъзнаха на тъмно и студено в районите, засегнати от зимното бедствие, ще получат утешителни обезщетения. Председателят на КЕВР подчерта, че правилата за компенсации заради дълго прекъсване на тока не важат, ако аварията е причинена от бедствие. Тоест, ако в населеното място има форсмажорни обстоятелства и бедствието е потвърдено със заповед на областния управител, "часовникът се спира" - посочените срокове за отстраняване на повредата не са меродавни.

Така че хората в най-пострадалите селища, които най-дълго останаха без ток в последните дни, няма да бъдат компенсирани и с левче дори, защото са жертви на "форсмажор" - на природни стихии.

Изплащането на обезщетения е уредено в Общите условия на електроразпределителните предприятия. Пак там е посочено, че при авария ЕРП-то трябва в рамките на 2 часа да направи необходимата организация за отстраняване на повредите. За извънградските райони срокът за реакция е до 4 часа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Борисов върна надеждите на народа!Ето как ГЕРБ ще накаже дружествата,

Борисов върна надеждите на народа!Ето как ГЕРБ ще накаже дружествата,

30.11.2023 | 12:44

Оставили хората без ток и вода https://demokrat.bg/archives/33455

Отговори
1 0
yytuyt

yytuyt

30.11.2023 | 09:37

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може] -----> https://mub.me/bioex

Отговори
0 2
Форсмажорчо

Форсмажорчо

30.11.2023 | 08:34

Браво,много добре,кви пари,кви 30 лева.....

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?